który tłuszcz zdrowszy lepszy i dlaczego?
Część na czym lepiej smażyć oleju ze słonecznika czy smalcu?
325
3
dodał odpowiedź 10 grudnia 2014 19:34
moim zdaniem na dobry oleju słonecznikowym w małej ilości, naprawdę nie trzeba lać tym olejem po całej patelni a tylko go rozetrzeć; zainwestować w normalną patelnię
dodał odpowiedź 10 grudnia 2014 20:40
Siemanko, słonecznikowy
dodał odpowiedź 10 grudnia 2014 20:47
Witaj. Z wymienionych przez Ciebie nie smażyłbym na żadnym. Tak, to prawda, że najlepiej smażyć na tłuszczach nasyconych, gdyż mają najwyższą temperaturę wrzenia, czyli prawidłowo smalec powinien być w porządku, natomiast ja był z nim uważał. Co do słonecznikowego to również nie za bardzo się nadaję, gdyż bardzo szybko się utlenia, ponieważ posiada głównie kwasy wielonienasycone oraz nie ma w składzie praktycznie przeciwutleniaczy, które na przykład olej rzepakowy, mimo, że jest to również tłuszcz z przewagą tłuszczy wielonienasyconych ma dość sporo (Witamina E, która zawiera w składzie tokoferole). Więc taki olej rzepakowy będzie na pewno lepszym rozwiązaniem. Również warto wspomnieć, że oliwa z oliwek nada się do krótkiego smażenia, gdyż w jej przypadku jest przewaga tłuszczy jednonienasyconych, które aż tak szybko się nie utleniają. Mam nadzieję, że pomogłem. W razie pytań proszę pisać. Pozdrawiam serdecznie :)