Czy warto wprowadzać zupę do diety?
O zupach w diecie - Jakub Mauricz.
Czy warto wprowadzić zupę do diety?
W większości jadłospisów zupy to raczej unikany temat. Oczywiście zupa stworzona na gotowej kostce rosołowej to nic zdrowego ani pożywnego. Niemniej tradycyjne wywary, gotowane na kościach i świeżych warzywach zapewniają nam spore dawki glutaminy, tłuszczu oraz właściwości przecwizapalnych. To jest bazą dobrej zupy.
Należy jednak pamiętać, że to co dodamy do naszej zupy niepodważalnie wpływa na jej odżywczość. Tak więc na przykładzie mleka kokosowego(duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych) - ten produkt nie zawsze sprawdza się w diecie. W szczególności u osób z zaburzoną gospodarką żołądkowo-jelitową(może powodować wzdęcia).Nie każdy zdrowy produkt może być dodatkiem do naszej zupy. Skład naszego wywaru musimy dostosowywać indywidualnie.
Z czym jemy zupę?
Z makaronem, kaszą gryczaną czy jaglaną? Warto sprawdzić jak ten dodatek urozmaica nam odżywczość całego dania. Przykładowo zupa "krupnik" gotowana na kościach ze świeżymi warzywami z kaszą gryczaną lub quinoą może być niesamowitą alternatywą dla osób przejadających się węglowodanami. Kasza w zupie będzie wchłaniać się znacznie łatwiej niż sypka kasza z kurczakiem.
Takie posiłki węglowodanowo-tłuszczowe jakimi są zupy mogą być świetnym pomysłem na posiłek przed jak i po treningowy. Z odpowiednim dodatkiem w postaci kurczaka, ryby czy owoców morza zapewnimy sobie odżywczą dawkę energii na trening lub do regeneracji.
Podsumowując, dobrze i zdrowo wykonana zupa, to bardzo odżywcze danie spełniające wiele codziennych wymagań żywieniowych. Jeżeli nie dodajemy do wywaru żadnych składników antyodżywczych spokojnie możemy wpisać zupy do naszego jadłospisu.