Omlet bezglutenowy
Kuchnia Zapyta Trenera: przepis na bezglutenowy omlet
Bezglutenowy omlet
-1 jajo L
-4 białka jaj L
-10g odżywki białkowej
-20g płatków jaglanych (można użyć owsianych jednak omlet nie będzie bezglutenowym)
-20g amarantusa ekspandowanego
-5g pestek dyni
-10g jagód goji
-10g białej morwy
-3g chia seeds
-50g owocu kaki
-10g masło orzechowego (użyliśmy pasty z orzecha laskowego)
-3g oleju kokosowego
Białka jaj oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Patelnię smarujemy olejem kokosowym i wykładamy na nią jogody goji, białą morwę, pestki dyni. Patelnię rozgrzewamy. Do ubitej piany dodajemy amarantus i płatki jaglane, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na patelnię, równomiernie rozkładamy i na wierzch wysypujemy chia seeds. Omlet smażymy na niskim ogniu bez przykrycia z pierwszej strony i po przewróceniu już na niższym ogniu. Owoce kroimy w plasterki. Połowę omletu smarujemy masłem orzechowym a na drugą wykładamy pokrojony owoc. Omlet składamy na pół.