Zadaj pytanie
25 czerwca 2015 09:39

Cholesterol w diecie

Jakub Mauricz: Prawdy i mity o cholesterolu

10375
10

Cholesterol zawarty w pożywieniu nie ma nic wspólnego z tym, co dzieje się z naszym organizmem i jak to może wpływać na budowanie blaszki miażdżycowej i artyliosklerozę, a więc miażdżycę i zawał serca.

Obecnie wiemy, że za stany przedzawałowe odpowiedzialne są głównie procesy prozapalne, np. dostarczanie dużych ilości cukrów i tłuszczów trans, zły stosunek kwasów omega 6 i omega 3, a więc kwestie związane z popularyzowaniem olejów roślinnych, takich jak olej rzepakowy, olej z jesiołka, olej ryżowy, które powinny być zminimalizowane w diecie. Gdy używamy oliwy z pestek winogron lub oleju lnianego, dostarczamy dużo izomerów trans, jak również zbyt duży stosunek kwasów omega 6 do omega 3, co aktywuje cytokiny prozapalne.

Podobnie proces glikacji, czyli łączenia się cukrów z białkami ciała powoduje efekt przenikliwości naczyń krwionośnych, przez ktore przenikają m.in. triglicerydy, których wysoki poziom jest niebezpieczny dla serca, a nie zaburzenie frakcji cholesterolu między HDL a LDL. Taki stosunek faktycznie powinien wynosić ok. 1:2-3, a trójglicerydy warto trzymać na poziomie ok. 100. Jeszcze lepiej jest, kiedy korelacje trójglicerydów do HDL mają się w stosunku 1:1.

Jedzenie pełnotłustych pokarmów, takich jak boczek czy jaja, działa zbawiennie na nasze ciało. Wiele stanów chorobowych, takich jak Alzheimer, Parkinson, demencja starcza bierze swój początek m.in. w zbyt niskiej podaży cholesterolu. Cholesterol nie jest ani zły, ani dobry, ale jest niewątpliwie niezbędny dla organizmu człowieka.

Dla sportowców wyżsży poziom cholesterolu, a więc poziom w okolicach 200-250, jest niezbędny i działa prozdrowotnie.

masa kulturystyka siłownia

ZOBACZ TEŻ

Trening pleców z Michałem Karmowskim - Projekt 37
Talent i predyspozycje do sportu 
Wyciskanie sztangi z Janem Łuką 

Oceń treść:
(0 głosów)
dodał odpowiedź 25 czerwca 2015 21:43
ciekawe....
dodał odpowiedź 25 czerwca 2015 22:14
Niby wszystko się zgadza, ale dlaczego Olej lniany jest niekorzystny? Z tego co wiem stosunek kwasów omega 3 do omega 6 wynosi 4 do 1.
dodał komentarz 29 czerwca 2015 07:28
podłączam się do pytania
dodał odpowiedź 25 czerwca 2015 22:46
właśnie o co chodzi z tym olejem lnianym ?
dodał odpowiedź 26 czerwca 2015 11:48
Chodzi o smażenie na oleju lnianym
dodał komentarz 1 lipca 2015 08:50
Bo to oczywiste, że nie smaży się na oleju lnianym czy oliwie z oliwek. Wytwarzają się wtedy różne "złe" związki.
dodał odpowiedź 26 czerwca 2015 12:03
Przy odchudzaniu polecam zastosowanie naturalnego preparaty figurena slim , w 3 miesiące pomógł mi schudnąć 13,5 kg. Dla mnie to świetny wynik.
dodał komentarz 27 czerwca 2015 11:06
?
dodał odpowiedź 26 czerwca 2015 13:36
Dobry artykuł, którego szukałem bo musze zagłebic sie w informacjach o cholesterolu.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie