Damian S.
Treści:
Witam,
chyba nie muszę tłumaczyć, jak złą reputację wśród kulturystów mają odżywki białkowe oparte na białku sojowym. Wśród możliwych negatywnych skutków spożywania soi najczęściej wymienia się spadek poziomu testosteronu ze względu na izoflawony, które zawiera nieprzefermentowana soja. Oprócz tego często wskazuje się na niską wartość biologiczną (BV = 75) protein podchodzących z tej rośliny i ich niepełny aminogram; tymczasem nieraz spotkałem się z opinią, że szkodliwe działanie fitoestrogenów to mit, a profil aminokwasowy białek soi, choć nie dorównuje swoim zwierzęcym odpowiednikom, w gruncie rzeczy jest kompletny. Co ciekawe, często obydwa stanowiska były oparte na rzetelnych badaniach naukowych... Zastanawiałem się nad suplementacją izolatem białka sojowego jako ekonomiczną, choć gorszą jakościowo alternatywą dla WPC na redukcji, ale jestem już tak skołowany, iż nie mam pojęcia, czy tylko sobie nie zaszkodzę. Proszę osoby kompetentne o wypowiedź i z góry serdecznie dziękuję za pomoc.