Maciej K
Treści:
Przykład:
Robimy jajecznice na maśle. Teraz co z tym masłem? Czy te kilka gramów użytych do smażenia wliczamy w skład naszego dziennego spożycia kalorycznego? I czy będzie podobnie jeśli np smażymy kuraka na oleju rzepakowym?
Załóżmy ze mamy w diecie 1.5g białka na kilogram masy ciała. Moje pytanie brzmi czy te 1.5g/1kg masy ciała ma składać się wyłącznie z białka pochodzenia zwierzęcego czy wliczamy do tego białka znajdujące się np w ryżu? Jeśli tak to co z białkiem w ryżu? Ignorujemy je wyliczając makroskładniki w diecie?
Witam,
Mam znajomego dietetyka ktory przy kazdym spotkaniu nalega abym jadl 80g bialka dziennie ( waze 80kg ), informujac mnie o roznych skutkach przebialczanie. Jednakze w internecie opublikowane diety sportowcow np ta P Michała Karmowskiego na portalu kulturystyka.pl sklada sie ze sporych ilosci bialka (Wiecej niz 1g na 1kg masy ciala). Wprowadza mnie to w zaklopotanie, nie wiem co robic. Czy jemy wiecej bialka niz moj wspomniany kolega zaleca w nizej podanych przypadkach: a) podczas budowania masy. b) podczas redukcji c) gdy poprostu chcemy utrzymac mase? d) podczas przerwy na regeneracji po kontuzji lub tez wtrakcie choroby?