Krystian Chaustowicz
Treści:
Na Potreningu obliczyłeś swoje zapotrzebowanie kaloryczne, dodając do niego 500 kcal masz zapotrzebowanie na masę. Nie patrz tam na stronie na % białka, węgli i węglowodanów bo one są dla zwykłego, niećwiczącego człowieka. Drugi sposób z mnożeniem - jest to wzór na redukcję, podobną liczbę dostaniesz, gdy odejmniesz 500kcal(bo tak się robi na początku redukcji) od zapotrzebowania kalorycznego na potreningu. P.S. Nie da się nabrać masy mięśniowej i spalać tłuszcz. Albo masa, albo redukcja. Oblicz swój procent tkanki tłuszczowej, jeżeli jest większy od 13%, to rób redukcję, jeżeli mniejszy -masę.
Możesz stosować żurawinę, tylko po prostu z nią nie przesadzaj :)
Poczekaj i sprawdź, czy lekarz będzie miał racje, jeśli nie, to idź najlepiej do lekarza sportowego (oczywiście, jeśli masz kasę), on Cię dobrze poprowadzi do zdrowia.
Liczysz kalorie i makroskładniki z danego dnia. Polecam kalkulator kalorii Potreningu.pl lub jeżeli jesteś "postępowy" Myfitnesspal.com, gdzie możesz skanować kod kreskowy produktu i wczytają Ci się kalorie.
Skoro kupiłeś gainera, to robisz masę, tak? Oblicz zapotrzebowanie kaloryczne w kalkulatorze (np. na potreningu.pl) i dodaj 500 kcal, wynik będzie odzwierciedlał Twoje zapotrzebowanie kaloryczne na masie. Rozkład makroskładników to około 2 g białka na kg masy ciała(białko pochodzenia zwierzęcego), 5-9 g węglowodanów i 1-1,5 g tłuszczy. Źródła białka: mięso, ryby, jajka, serek wiejski, twaróg, mleko, odżywki białkowe(np. Trec Whey 100). Źródła węglowodanów: owsianka, makaron, ryż, kasze, chleb, warzywa). Źródła tłuszczy: oliwa z oliwek, orzechy.
Jak chcesz to pij śmiało :) Nikt Ci nie zabroni.