Kornel Wyciślik
Treści:
Makroskładniki... Bardzo głęboki temat.
Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat sposobu kontrolowania makroskładników w diecie.
Jedni liczą procentowo np. 30/50/20 (B/W/T), a inni ilość (g) danego makro na kg masy ciała.
Kolejną sprawą jest wliczanie tylko pełnowartościowych źródeł (np. liczymy białka tylko z mięs/ryb/jajek/odżywki, tłuszcze tylko z oliwy/olejów/migdałów/orzechów/masła orzechowego itd.)
Moglibyście krótko opisać wasze stanowisko w tym temacie?
No i jak to wygląda z ilościami, większość zawodników trzyma około 3g białka / 0,5-0,75g tłuszczy i resztę zapotrzebowania podbija węglowodanami. Od czego zależą ilości makroskładników i kiedy np. lepiej będzie spożywać 0,5g tłuszczy na kg, a kiedy około 1g ?