Leonardo Fantasta
Treści:
O co chodzi z tym glutenem. Czy gluten niszczy jelita u wszystkich ludzi? Dużo się słyszy o glutenowym oszustwie, że tak naprawdę to gluten jest szkodliwy tylko dla celiaków. Jak to z nim jest w końcu? Proszę o podanie badań.
1. Jak powinna wyglądać kompleksowa "naprawa" jelit? Od czego zacząć itp. Jak zbadać stan naszej flory, żeby stwierdzić, czy nie mamy przerostu tej złej (bo jeśli mamy przerost złej to błonnikiem żywimy też te złe bakterie/grzyby). Jak się za to zabrać? Jakie specyfiki stosować? Glutamina? Gdzieś czytałem, że picie rosołu z kury przez 3 dni odbudowuje jelita, jakie masz na ten temat zdanie? 2. Jak interpretować sygnały od naszego organizmu, żeby odróżnić nadkwasotę od niedokwasoty, jelito drażliwe od leniwego lub drażliwego żołądka itp. Czym dla Ciebie jest w ogóle ZJD, bo lekarze określają tym wszystko czego nie potrafią określić. 3. Jak odróżnić, że mamy problemy z trawieniem tłuszczy, białka lub nasze problemy są spowodowane węglami (skrobia, i problemy związane z bakteriami w jelicie cienkim) 4. Czy badania "żywej kropli krwi" coś mówi o stanie naszego organizmu, czy to zwykła ściema, tak jak to całe "zakwaszenie organizmu"? 5. Co myślisz o refluksie? Czym jest wg ciebie spowodowany i jak to leczyć dietą? 6. Jak powinna wyglądać dieta (a może też jakie leki) przy zapaleniu błony śluzowej żołądka? 7. Jaka dieta przy chorobach autoimmunologicznych? Chodzi mi również o zadania przeciwzapalne (taki np. koci pazur odpada w tym przypadku) 8. Co sadzisz o diecie ketogenicznej. Ile i z jakich źródeł powinny pochodzić tłuszcze. Jak to powinno wyglądać przy diecie np. 2000kcal 9. Jak wygląda mechanizm działania stresu na układ trawienny? Jaka jest zależność między trawieniem a stresem (od strony naukowej)? To stres powoduje problemy trawienne, czy dieta powoduje stres i problemy? 10. Co sądzisz o białku serwatkowym z proszku. Czy to jest produkt dobrej jakości, czy jednak to syf?