27 sierpnia 2014 16:25 •
Czy uwzględniać białko zawarte w ryżu?
Witam,
Układam sobie właśnie diete na najbliższy sezon i mam pytanie dotyczące białka. Sprawdzając ile węglowodanów jest w 100 gramach ryżu zauważyłem też że oprócz 80g węgli znajduje się też 9g białka i 1g tłuszczu. Czy mam te 9 gram białka uwzględniać w całkowitym rozrachunku. Czy jeśli zjem np. na jeden posiłek 150g kurczaka (30g białka), 100g ryżu (80g węgli i 9g białka) to liczyć że zjadłem tylko 30g białka czy uwzględnić też białko zawarte w ryżu i policzyć że zjadłem 39g białka? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Mateusz.
Układam sobie właśnie diete na najbliższy sezon i mam pytanie dotyczące białka. Sprawdzając ile węglowodanów jest w 100 gramach ryżu zauważyłem też że oprócz 80g węgli znajduje się też 9g białka i 1g tłuszczu. Czy mam te 9 gram białka uwzględniać w całkowitym rozrachunku. Czy jeśli zjem np. na jeden posiłek 150g kurczaka (30g białka), 100g ryżu (80g węgli i 9g białka) to liczyć że zjadłem tylko 30g białka czy uwzględnić też białko zawarte w ryżu i policzyć że zjadłem 39g białka? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Mateusz.
1290
5
dodał odpowiedź 27 sierpnia 2014 18:55
Oczywiście ża uwzględnij te 9g białka to około 36 kcal więc licz. Uważam że też należy wliczać bo tam też są zawarte pewne aminokwasy egzogenne. Mozesz najwyzej dzielić ze np. 75% bedziesz dostarczał zwierzęcego a reszte roslinnego z tej puli 100% ogolnego zapotrzebowania na białko
dodał odpowiedź 27 sierpnia 2014 19:57
Witaj, moim zdaniem licz wszystko w bilans i leć do przodu... Ogółem wliczaj te białko roślinne, ale staraj się uzupełniać z lepszym źródeł jak np. Białko zwierzęce :)... POZDRAWIAM !
dodał odpowiedź 28 sierpnia 2014 07:45
Wliczaj wszystkie produkty do bilansu kalorii i makroskładników, z wyjątkiem warzyw typu pomidor czy ogórek(możesz je sobie odpuścić, ziemniaki czy groch już lepiej wliczaj). Dodawaj warzywa do posiłków. Pamiętaj, aby w Twojej diecie było więcej białka pochodzenia zwierzęcego, niż roślinnego, ponieważ jest ono pełnowartościowe.