Czy ketchup jest szkodliwy ?
Witaj,
Na rynku dostępnych jest aktualnie wiele ketchupów. Jednak ich skład różni się. W niektórych z nich jest bardzo mała ilość pomidorów, głównym składnikiem zaś jest woda. Bardzo ciekawie prezentuje się także lista warzyw, które są dodawane do ketchupu. Czytając niektóre etykiety możemy zauważyć, że w danym produkcie znajdują się m.in. ziemniaki, marchew, seler a nawet słodzony przecier jabłkowy. Równie bogata jest lista sztucznych dodatków w ketchupie. Do zagęszczania sosu najczęściej wykorzystywana jest skrobia modyfikowana, w niektórych sosach zastosowano też acetylowany adypinian diskrobiowy. Konserwant nie jest jednak groźny, jak sugerowałaby nazwa. Największy problem stanowi jednak benzoesan sodu, którego spożywanie w nadmiarze nie jest zalecane. Wśród innych dodatków koniecznie należy wymienić: barwiniki, syrop glukozowo-fruktozowy, acetylowany adypinian diskrobiowy. Tymczasem skład naturalnego ketchupu przedstawia się następująco: koncentrat pomidorowy, ocet, sól kuchenna, ziele angielskie, goździki, cebula i inne naturalne przyprawy.
Nie możemy jednak całkowicie demonizować ketchupu, zawiera on bowiem cenny składnik – likopen. Związek ten obficie występuje w przecierach pomidorowych. Jest go tam więcej niż w świeżych pomidorach. Likopen to związek, który wspomaga profilaktykę różnego rodzaju nowotworów, przede wszystkim zaś raka prostaty. Zatem spożywanie soków czy koncentratów pomidorowych jest bardzo wskazane dla zdrowia. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać to czytanie etykiet i wybór ketchupu o jak najkrótszej liście dodatków chemicznych. Dobrym pomysłem, choć czasochłonnym jest wyprodukowanie ketchupu w domu. Wiemy wówczas jakie składniki znajdują się w naszym sosie.