Zadaj pytanie
7 sierpnia 2014 22:10

Czy na oliwie z oliwek można smażyć?

Witam ;) Kieruję to pytanie do Eksperta lub Pana M. Karmowskie. Od zawsze żyłem w przekonaniu, że na oliwie z oliwek można smażyć. Wiem, że ma niską temp. dymienia i należy na niej smażyć krótko. Ja na niej robię w minutę omleta. Teraz dowiaduję się, że nie można, że to niezdrowe. To jak to w końcu jest? Może ktoś obalić ten mit?
2314
8

Witaj.
        Oliwa z oliwek przeznaczona jest przede wszystkim do spożywania na zimno. W przypadku smażenia doskonale zdają egzamin oleje: rzepakowy oraz kokosowy. Podczas smażenia temperatura osiąga wartość 200 stopni Celsjusza, a często nawet wyższą. Mam tu na myśli temperaturę 220 stopni, która utrzymuje się podczas smażenia. Faktem jest też to, że niektóre tłuszcze palą się i dymią, inne zachowują swoją strukturę przez dłuższy czas.
       Temperatura dymienia jest to taka temperatura przy której tłuszcz zaczyna się palić i taki tłuszcz nie nadaje się już do spożycia. Nie jest ważne jaki to rodzaj tłuszczu, należy go bezwzględnie wyrzucić.
Np.
Oliwa z oliwek – temperatura dymienia 166 - 220 stopni
Olej rzepakowy – temperatura dymienia 160 stopni
Olej ryżowy – temperatura dymienia 250 stopni.
      Jak wynika z powyższego oliwa z oliwek nadaje się raczej do krótkotrwałej obróbki termicznej, myślę, że czas zrobienia omleta doskonale spełnia ten warunek. Nie każda jednak oliwa będzie odpowiednia.
      Oliwa Extra Virgin, ze względu na obecność przeciwutleniaczy i niski punkt dymienia (166 stopni C) nie nadaje się do smażenia. Stosujmy zatem tę oliwę do sałatek, dressingów i wszelkich innych dań nie wymagających wysokich temperatur.
      Oliwa rafinowana (100% pure/puro),  po dokonaniu procesu rafinacji dodaje się do niej oliwy typu extra virgin lub virgin. Z uwagi na fakt, że ta oliwa ma mniej wyraźny smak i niższą temperaturę dymienia 220 stopni C doskonale nadaje się do smażenia i duszenia.

dodał odpowiedź 7 sierpnia 2014 22:12
Witaj... Z tego co wiem to tak jak napisałem Oliwa z oliwek ma niski stopień, że tak powiem spalania i szybko traci swoje cenne składniki, ogółem ja się tym nie przejmuje i smażę na tym :)..... Możesz zaopatrzyć się np. w PAM lub Olej Lniany ;).... POZDRAWIAM
dodał odpowiedź 7 sierpnia 2014 22:13
Dodam, iż mam też do dyspozycji olej rzepakowy rafinowany (lub mogę zakupić olej ryżowy). Co jest lepsze - oliwa czy te oleje?
dodał komentarz 8 sierpnia 2014 09:26
To już jest udowodnione, że olej rzepakowy rafinowany i tłoczony na zimno ma WIĘCEJ kwasów omega-3 od oliwy z oliwek. Tutaj nie ma zależności, jednak pamiętaj że oliwa z oliwek nie lubi mocnych temperatur. Wołowiny nie usmażysz, gdyż będzie się patelnia przypalać :) Pozdro
dodał odpowiedź 7 sierpnia 2014 22:14
Tak, możesz smażyć na oliwie z oliwek czy oleju z pestek winogron itp. W końcu na czym miałbyś smażyć omleta? :) O wiele gorsze jest smażenie na tłuszczach z pochodzenia zwykłych olejów. Oliwę z oliwek wliczaj do bilansu tłuszczy i bilansu kalorycznego.
dodał odpowiedź 7 sierpnia 2014 22:14
Witaj do smażenia jest lepszy olej ryżowy. Oliwa z oliwek jest lepsza na zimno Pozdrawiam
dodał odpowiedź 7 sierpnia 2014 23:57
Nie smaż na oliwie. Po co ją marnować i jej własciwosci. Oliwe jemy na surowo a smaż na oleju ryżowym lub z pestek winogron.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie