30 października 2013 17:16 •
Gotowanie warzyw
Witam.
Czy mozna gotwac rozne rodzaje warzyw w jednym naczyniu?
Pozdrawiam.
Czy mozna gotwac rozne rodzaje warzyw w jednym naczyniu?
Pozdrawiam.
633
3
Witamy,
tak, nic nie stoi na przeszkodzie. Warto tylko pamiętać o tym, że różne warzywa potrzebują innego czasu gotowania i należy sprawdzać co jakiś czas ich gotowość do spożycia.
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):
dodał odpowiedź 30 października 2013 17:30
Jeżeli mają taki sam czas gotowania, to czemu nie, istnieją przecież różne miksy warzywne do gotowania. To tylko moja opinia :D
dodał odpowiedź 30 października 2013 19:17
Tak, tylko chodzi mi o to ze podczas gotowania np. ryzu woda robi sie metna (cos wydziela sie z ryzu?). Zatem czy podczas gotowania np. ryzu i ziemniakow nie wplynie to jakos na wartosc odzywcza (ktoregos z nich). Pytanie wydaje sie oczywiste, ale intryguje mnie to od jakiegos czasu i chce sie upewnic.
dodał komentarz 30 października 2013 21:14
Ta mętna biaława woda po gotowaniu ryżu to wytrącona skrobia i raczej ryż powinno gotować się oddzielnie. Ale pytałeś o gotowanie różnych warzyw razem, a ryż to zboże, pod hasłem warzywa zrozumiałem jarzyny, wybacz :D