Zadaj pytanie
31 lipca 2014 14:35

jak uwzględnić przyswajalność białka w diecie?

Witam, problem jak w temacie. Dietę układam w taki sposób, aby węgli mieć w granicach 450-500g, tłuszczy 80-90g, natomiast białek 140-150g (z czego 40/50g jest pochodzenia roślinnego lub nabiału). Aktualnie ważę 74kg, przez 40 dni udało mi się przytyć ~1kg. Czy wszystkie białka powinny być zliczane w tali sam sposób? Można uwzględnić ich przyswajalność dodając kilkanaście gramów dziennie wiecej? Zaczynam dodawać więcej kalorii, sprawdzam reakcję organizmu na inne proporcje, ale zastanawiam się czy te niedokładności w obliczeniach zapotrzebowania na białko mogą mieć wpływ na rozwój masy. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź ;)
1155
4
dodał odpowiedź 31 lipca 2014 14:43
Witaj Najlepszym przyswajalnym białkiem zawsze było białko z mięsa i na tym powinieneś się opierać. Białko z nabiału podobno przyswaja się w 1/2 .. Na moje patrz co jesz, ale jedz jak najwięcej i masa pójdzie ;) Żeby być wielki musisz dużo jeść... Pozdrawiam
dodał odpowiedź 31 lipca 2014 15:10
Po pierwsze bialko z mięsa, jajek odżywka bialkowa, nabiał niestety nie jest tak samo przyswajalny.
dodał odpowiedź 31 lipca 2014 17:10
Witaj, Tutaj licząc kalorie przyjmujesz całe białko spożyte (zarówno lepiej jak i gorzej przyswajalne). Białko to białko i czy jest to nabiał czy mięso 1g białka ma 4 kcal, a jak organizm z niego skorzysta to już zależy od bioprzyswajalności, możliwości absorpcyjnych organizmu, a także teraźniejszego zapotrzebowanie na białko. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 31 lipca 2014 19:51
Cześć, co do samej kwestii przyswajalności białka z różnych źródeł to można by napisać nie jedną książke. Ile osob tyle opinii. Tym bardziej że na sama przyswajalność substancji odżywczych ma także to, z czym np. dane źródło białka spożywasz. Sposób obróbki cieplnej itd to wszystko ma wpływ. Licz każdy gram białka do ogólnej kaloryczności diety a zwracaj uwagę na reakcje Twojego organizmu i czy tyjesz czy nie. To chyba najrozsądniejsze wyjście. Pozdrawiam
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie