jak uwzględnić przyswajalność białka w diecie?
Witam, problem jak w temacie. Dietę układam w taki sposób, aby węgli mieć w granicach 450-500g, tłuszczy 80-90g, natomiast białek 140-150g (z czego 40/50g jest pochodzenia roślinnego lub nabiału). Aktualnie ważę 74kg, przez 40 dni udało mi się przytyć ~1kg. Czy wszystkie białka powinny być zliczane w tali sam sposób? Można uwzględnić ich przyswajalność dodając kilkanaście gramów dziennie wiecej? Zaczynam dodawać więcej kalorii, sprawdzam reakcję organizmu na inne proporcje, ale zastanawiam się czy te niedokładności w obliczeniach zapotrzebowania na białko mogą mieć wpływ na rozwój masy. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź ;)
1155
4
dodał odpowiedź 31 lipca 2014 14:43
Witaj
Najlepszym przyswajalnym białkiem zawsze było białko z mięsa i na tym powinieneś się opierać.
Białko z nabiału podobno przyswaja się w 1/2 .. Na moje patrz co jesz, ale jedz jak najwięcej i masa pójdzie ;)
Żeby być wielki musisz dużo jeść... Pozdrawiam
dodał odpowiedź 31 lipca 2014 15:10
Po pierwsze bialko z mięsa, jajek odżywka bialkowa, nabiał niestety nie jest tak samo przyswajalny.
dodał odpowiedź 31 lipca 2014 17:10
Witaj,
Tutaj licząc kalorie przyjmujesz całe białko spożyte (zarówno lepiej jak i gorzej przyswajalne). Białko to białko i czy jest to nabiał czy mięso 1g białka ma 4 kcal, a jak organizm z niego skorzysta to już zależy od bioprzyswajalności, możliwości absorpcyjnych organizmu, a także teraźniejszego zapotrzebowanie na białko. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 31 lipca 2014 19:51
Cześć, co do samej kwestii przyswajalności białka z różnych źródeł to można by napisać nie jedną książke. Ile osob tyle opinii. Tym bardziej że na sama przyswajalność substancji odżywczych ma także to, z czym np. dane źródło białka spożywasz. Sposób obróbki cieplnej itd to wszystko ma wpływ. Licz każdy gram białka do ogólnej kaloryczności diety a zwracaj uwagę na reakcje Twojego organizmu i czy tyjesz czy nie. To chyba najrozsądniejsze wyjście. Pozdrawiam