6 lipca 2014 13:02 •
twaróg i tunczyk z puszki
Co sądzicie o twarogu i tunczyku z puszki jako podstawą źródła bialka. Z góry dziękuję . Łukasz
857
3
dodał odpowiedź 6 lipca 2014 14:35
Cześć, twarogu sam używam jako podstawy , więc bym go bardziej polecał, ale tuńczyk też nie jest zły. Pozdro.
dodał odpowiedź 6 lipca 2014 18:15
Witaj,
Ja odwrócę trochę twoje pytanie : Twaróg i tuńczyk jako podstawa źródła białka ;) U mnie tak samo podstawa to nabiał, gdyż jest dość tani. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 6 lipca 2014 23:22
Ogólnie trenerzy odradzają nabiał, gdyż zawiera trudno przyswajalną laktozę, która utrudnia trawienie pokarmu a jego przyswajalność białka jest niska. Jednak z drugiej strony twaróg jest dość tani i wygodny w użyciu, więc ja osobiście nie miałbym nic przeciwko wrzuceniu go do diety w jakiś rozsądnych ilościach o ile nie masz problemów z laktozą. Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem białka, ryby ogólnie mają w sobie aminokwasy BCAA a przywajalność białka z tuńczyka konkretnie oscyluje z tego co pamiętam w okolicach 96 %, więc warto. Wybieraj tuńczyka w puszcze, gdzie to faktycznie jest tuńczyk a nie papka smieci zmieszana z tuńczykiem i najlepiej wybieraj w wodzie/sosie własnym, unikaj raczej w oleju itp, gdyż te tłuszcze mogą być wątpliwej jakości. Pozdrawiam