25 czerwca 2014 15:30 •
Jak podzielić odpowiednio składniki diety???
witam ważę 91 kg chcę zrobić redukcję do wagi 83 kg moje podstawowe zapotrzebowanie to 3300 kcal, na początek postanowiłem uciąć 300kcal . podaż białka tzn 2g na kg ciała to 2 x 91 czy 2x83 ??? tłuszcz to 20-30% a reszta to węgle ?? pozdro
685
5
dodał odpowiedź 25 czerwca 2014 16:33
Siema. Deficyt 300kcal jest jak najbardziej w porządku na początek (sprawdzaj jak waga się zmienia i ewentualnie wprowadzaj korekty). Co do przyjmowania białka to możesz spokojnie przyjąć 2g na kilogram masy ciała. Również można przyjmować dane wartości na kilogram masy (ale mięśniowej) ciała, jednak myślę, że w Twoim wypadku pierwsza opcja będzie ok. Tłuszcze przy kaloryczności 3000 trzymaj na poziomie 30% - wtedy wyjdzie 100g tłuszczy dziennie czyli nieco ponad 1g/kgmc - tak więc optymalna ilość. W takim wypadku węglowodany stanowią resztę zapotrzebowania, jak już słusznie zauważyłeś. W razie pytań - pisz. Pozdrawiam serdecznie :)
dodał komentarz 25 czerwca 2014 23:00
100 g tłuszczu , 200g białka (2g zwierzecego plus z ryzu i płatków owsianych itd) i 325 wegli bedzie oki ??
dodał komentarz 26 czerwca 2014 18:21
Jest jak najbardziej w porządku :) co do białka z ryżu i płatków owsianych itp. to często się wlicza je tylko do puli kalorii na dzień natomiast do spożytego białka już nie, gdyż są to białka niepełnowartościowe o niepełnym aminogramie. Natomiast myślę, że w tym wypadku nic to nie zmieni. Zostaw tak jak jest i nie ma co utrudniać sobie życia :d
dodał odpowiedź 30 czerwca 2014 17:41
liczymy całą wage