Jakie cukry powinniśmy spożywać a jakich powinniśmy unikach ?
Witaj.
Na początku koniecznie należy wyjaśnić czym są węglowodany. Otóż jest to najłatwiejszy w użyciu materiał energetyczny. Energii dla pracujących mięśni dostarczają też tłuszcze, jednak energia pochodząca z węglowodanów wyczerpuje się szybciej niż ta pochodząca z tłuszczy. Gram węglowodanów dostarcza 4 kcal energii, a tłuszcze 9 kcal, jednak organizm chętniej wykorzystuje energię z węglowodanów. W rezultacie, podczas długich, umiarkowanych wysiłków węglowodany dostarczają energii mięśniom. Natomiast podczas intensywnych, krótkich wysiłków paliwem stają się tłuszcze. Najbogatszym źródłem prawie wszystkich węglowodanów są rośliny. Wśród węglowodanów wyróżniamy monosacharydy, wśród nich najczęściej w naszej diecie goszczą: glukoza, fruktoza i galaktoza. Przy czym jedynie glukoza stanowi bezpośrednią energię dla organizmu. Następne to dwusacharydy, które składają się z dwóch cząsteczek monosacharydów. Ogólnie znanymi monosacharydami są: sacharoza, laktoza i maltoza. Sacharoza, obficie występująca w diecie zachodnich społeczeństw znajduje się w burakach, cukrze z trzciny cukrowej, cukrze brązowym, syropie klonowym i miodach.
Laktoza to cukier znajdujący się w mleku. Maltoza- cukier słodowy – znajduje się w piwie, przetworach zbożowych, mące i kiełkujących nasionach. Oligosacharydy to kombinacja 3-9 monosacharydów, znajduje się w większości warzyw. Wreszcie skrobia, obecna w ziemniakach, bananach, ryżu, kukurydzy, nasionach, a także w różnych zbożach, z których wypiekany jest chleb i ciasta oraz robione płatki śniadaniowe i makaron. Pytasz, które węglowodany należy jeść. Najlepsze są węglowodany złożone, z których cukier pomału uwalnia się do krwi, co zapobiega nagłym skokom i spadkom cukru, co wiąże się z kolei z ,napadami” głodu. Wybieraj więc warzywa oraz owoce o niskim indeksie glikemicznym. Ponadto jak najmniej oczyszczone zboża, czyli brązowy lub dziki ryż, dobrym rozwiązaniem jest również ryż basmati. Wspaniale też sprawdzają się kasze: gryczana, zwłaszcza w wersji nieprażonej, jęczmienna oraz jaglana, która dodatkowo działa odkwaszająco na organizm. Makarony również wchodzą w grę, pod warunkiem, że są rzeczywiście z pełnoziarnistej mąki. Jedząc śniadanie śmiało sięgaj po płatki amarantusa, owsiane, orkiszowe. Zdecydowanie unikaj produktów przetworzonych i wysoko oczyszczonych, jak np. biały ryż, białe pieczywo, biały makaron itp. Nie kupuj też produktów instant, w postaci owsianek błyskawicznych czy dań gotowych na już. Warto zwrócić uwagę, że nie dość, że zawierają dużo sacharozy, to jeszcze dodatkowo zostają wzbogacone syropem glukozowo-fruktozowym, bezpośrednio odpowiedzialnym za przybieranie na wadze. Robiąc zakupy zwracaj też uwagę na napoje, które wkładasz do koszyka. Ponoć ,,zdrowe” soki pomieszane są z ogromnymi ilościami cukru. Listę tę można jeszcze długo rozwijać. Najlepszym sposobem na uniknięcię pułapek dietetycznych jest ważne czytanie etykiet produktów.