Zadaj pytanie
14 czerwca 2014 23:51

Jakie cukry powinniśmy spożywać a jakich powinniśmy unikach ?

Chciał bym się też dowiedzieć w jakich produktach są te zdrowe cukry a w jakich są te których powinniśmy unikać.
1186
9

Witaj.

 

Na początku koniecznie należy wyjaśnić czym są węglowodany. Otóż jest to najłatwiejszy w użyciu materiał energetyczny. Energii dla pracujących mięśni dostarczają też tłuszcze, jednak energia pochodząca z węglowodanów wyczerpuje się szybciej niż ta pochodząca z tłuszczy. Gram węglowodanów dostarcza 4 kcal energii, a tłuszcze 9 kcal, jednak organizm chętniej wykorzystuje energię z węglowodanów. W rezultacie, podczas długich, umiarkowanych wysiłków węglowodany dostarczają energii mięśniom. Natomiast podczas intensywnych, krótkich wysiłków paliwem stają się tłuszcze. Najbogatszym źródłem prawie wszystkich węglowodanów są rośliny. Wśród węglowodanów wyróżniamy monosacharydy, wśród nich najczęściej w naszej diecie goszczą: glukoza, fruktoza i galaktoza. Przy czym jedynie glukoza stanowi bezpośrednią energię dla organizmu. Następne to dwusacharydy, które składają się z dwóch cząsteczek monosacharydów. Ogólnie znanymi monosacharydami są: sacharoza, laktoza i maltoza. Sacharoza, obficie występująca w diecie zachodnich społeczeństw znajduje się w burakach, cukrze z trzciny cukrowej, cukrze brązowym, syropie klonowym i miodach.

 

Laktoza to cukier znajdujący się w mleku. Maltoza- cukier słodowy – znajduje się w piwie, przetworach zbożowych, mące i kiełkujących nasionach. Oligosacharydy to kombinacja 3-9 monosacharydów, znajduje się w większości warzyw. Wreszcie skrobia, obecna w ziemniakach, bananach, ryżu, kukurydzy, nasionach, a także w różnych zbożach, z których wypiekany jest chleb i ciasta oraz robione płatki śniadaniowe i makaron. Pytasz, które węglowodany należy jeść. Najlepsze są węglowodany złożone, z których cukier pomału uwalnia się do krwi, co zapobiega nagłym skokom i spadkom cukru, co wiąże się z kolei z ,napadami” głodu. Wybieraj więc warzywa oraz owoce o niskim indeksie glikemicznym. Ponadto jak najmniej oczyszczone zboża, czyli brązowy lub dziki ryż, dobrym rozwiązaniem jest również ryż basmati. Wspaniale też sprawdzają się kasze: gryczana, zwłaszcza w wersji nieprażonej, jęczmienna oraz jaglana, która dodatkowo działa odkwaszająco na organizm. Makarony również wchodzą w grę, pod warunkiem, że są rzeczywiście z pełnoziarnistej mąki. Jedząc śniadanie śmiało sięgaj po płatki amarantusa, owsiane, orkiszowe. Zdecydowanie unikaj produktów przetworzonych i wysoko oczyszczonych, jak np. biały ryż, białe pieczywo, biały makaron itp. Nie kupuj też produktów instant, w postaci owsianek błyskawicznych czy dań gotowych na już. Warto zwrócić uwagę, że nie dość, że zawierają dużo sacharozy, to jeszcze dodatkowo zostają wzbogacone syropem glukozowo-fruktozowym, bezpośrednio odpowiedzialnym za przybieranie na wadze. Robiąc zakupy zwracaj też uwagę na napoje, które wkładasz do koszyka. Ponoć ,,zdrowe” soki pomieszane są z ogromnymi ilościami cukru. Listę tę można jeszcze długo rozwijać. Najlepszym sposobem na uniknięcię pułapek dietetycznych jest ważne czytanie etykiet produktów.

 

dodał odpowiedź 15 czerwca 2014 00:18
Zdrowe cukry to na pewno owoce. Polecam świeże owoce, rodzynki, żurawina! Unikać powinniśmy miałego cukru, wszelkich produktów słodzonych! Soki owocowe (kupne), płatki śniadaniowe, oczywiscie wszelakie ciasta, desery tradycyjne
dodał odpowiedź 15 czerwca 2014 14:13
Mi osobiście wydaje się, że tak samo cukry proste jak i złożone są bardzo ważne. Nie mam pojęcia dlaczego mój przedmówca uważa, że nie powinno się jeść fruktozy. Nie za często powinno się jeść słodyczy ale nie to nie ze względu na cukier a na tłuszcz. Mogę się mylić, więc poczekajmy na inne odpowiedzi bo sam jestem ciekaw. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 16 czerwca 2014 10:12
Siema. Głównie należy się wystrzegać produktów o wysokim indeksie glikemicznym jednocześnie z dużym ładunkiem glikemicznym. Mowa tutaj głównie o cukrach prostych. Oczywiście nie trzeba z nich całkowicie rezygnować. Spiszą się idealnie potreningowo, ewentualnie do śniadania. Natomiast piszecie o słodyczach. Najlepiej byłoby w ogóle je odstawić ale jeżeli już mamy na nie ochotę to sięgać po takie, które mają niską ilość tłuszczu. Czyli ogólnie unikać połączebia cukrów prostych z większą ilością tłuszczu. Co do owocy, jak najbardziej można jeść ale też z głową i w odpowiednich porach. Chyba na tyle. W razie pytań pisz. Pozdrawiam serdecznie :)
dodał komentarz 16 czerwca 2014 21:53
Więc jak będę jadł przykładowo z jakieś dwa lub trzy jogurty w ciągu całego dnia które mają przypuśćmy 12g cukry w 100g tego jogurtu to będzie wszystko dobrze jeśli takie dwa lub trzy jogurty bym zjadł w ciągu całego dnia tak ?
dodał komentarz 16 czerwca 2014 23:52
Nic Ci się nie stanie. Natomiast zawodnicy przygotowujący formę na zawody już trochę muszą patrzeć na to pod innym kątem. Też nie ma co przesadzać i wyrzucać ich całkowicie ale również nie należy włączać ich w dużych ilościach do swojej diety (czyli nie popadajmy z skrajności w skrajność) i tak jak napisalem, starać się spożywać je w porach, które wymieniłem, gdyż w pozostałych ten wyrzut insuliny nie jest przez nas pożądany.
dodał odpowiedź 16 czerwca 2014 13:57
Bardzo ważną rzeczą o której nie wolno zapomnieć podczas jedzeniu owoców jest to, że owoców nie wolno jeść po posiłku. Dlaczego ? A to dlatego, że owoce w żołądku są jakieś 20-30 minut a później przedostają się do jelit. Czyli jeśli nasz żołądek jest pełny jedzenia, utrudnia to przedostanie się owoców do jelit przez co pojawiają się różne nie pożądane skutki.
dodał odpowiedź 18 czerwca 2014 11:00
ja jak mam ochotę na coś słodkiego to sięgam po jakiś owoc zamiast np. baton czy czekolada. Trzeba unikać słodkich napojów, różnych krakersów, paluszków bo w nich jest mniej więcej tyle cukru co w takiej czekoladzie.
dodał komentarz 18 czerwca 2014 11:20
A jeśli będę jadł przykładowo z jakieś dwa lub trzy jogurty w ciągu całego dnia które mają przypuśćmy 12g cukry w 100g tego jogurtu to będzie wszystko dobrze jeśli takie dwa lub trzy jogurty bym zjadł w ciągu całego dnia ?
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie