Zadaj pytanie

Budowa masy z jednoczesną redukcją.

Witam.
Już dość długi czas śledzę filmy Michała Karmowskiego, stąd pytanie do niego, czy możliwa jest budowa masy, z jednoczesnym gubieniem tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha? Myślę że procent mojej tkanki nie jest duży, nie widać jej zbyt dużo w okolicach klatki, barków, rąk a już na pewno nóg. Jedynym zmartwieniem jest brzuch. Moja waga oscyluje w granicach 75 kg przy wzroście 173.
1589
7
dodał odpowiedź 10 czerwca 2014 19:55
Oglądnij ten filmik ( początek ) ;) https://www.youtube.com/watch?v=c93coX8s9Fs
dodał komentarz 10 czerwca 2014 20:15
Bóg zapłać, choć prawie się popłakałem, bo ciężko było dojść do poziomu 75+. Choć wiem teraz ile kosztują błędy żywieniowe. A resztę gainera dam mamie niech ugotuje dobrą zupę :(
dodał odpowiedź 10 czerwca 2014 20:34
Twoja waga wydaje się być odpowiednia co do wzrostu. Gubienie tkanki tłuszczowej następuje z całego ciała, a te miejsca newralgiczne jak brzuch i uda, są na samym szarym końcu listy, niestety. Paweł Grom mówił o przypadku, gdzie w programie "The Biggest Looser" wielkie grubasy gubią tkanę tłuszczową i nabierają jednocześnie masy mięśniowej. Są to jednak minimalne ilości więc nie są zbytnio zauważalne. Zbuduj może trochę masy mięśniowej, nawet jak się lekko zatłuścisz (co jest nieuniknione), gdyż większa masa mięśniowa ułatwia utrzymywanie szczupłej i estetycznej sylwetki.
dodał komentarz 10 czerwca 2014 20:45
Rozumiem, a czy jest sens dobijania się gainerem czy lepiej darować sobie dodatkowe węgle i przerzucić się na czyste białko.
dodał komentarz 10 czerwca 2014 20:47
To wszystko zależy od twojego bilansu kalorycznego i czy są ci potrzebne węglowodany, czy jest ci potrzebne białko. Gainer i odżywka białkowa to subscytuty jedzenia, nie są konieczne, mają nam jedynie ułatwiać życie.
dodał odpowiedź 11 czerwca 2014 10:26
Siema. Możliwe budowanie masy z jednoczesnym spalaniem tkanki tłuszczowej (czyli będąc nie niewielkim deficycie jesteśmy w stanie zbudować trochę masy mięśniowej) jest wtedy gdy zaczynamy dopiero trenować na siłowni i to jest nowe 'doświadczenie' dla naszego ciała. Również takie 'zjawisko' może zachodzić gdy przez długi czas nie trenowaliśmy i wracamy na siłownię. Również u osób, które stosują doping. No i jest jeszcze taki termin w kulturystyce jak rekompozycja. Polega to na manipulowaniu makroskładnikami w diecie i wtedy jest to możliwe ale jednak jest to dość ciężkie do stosowania i trzeba być już trochę obeznany w dziedzinie dietetyki itd. Ja proponuję Ci najpierw zredukować, jeżeli przeszkadza Ci brzuch. Czyli dieta z deficytem kalorycznym będzie do tego kluczem. Jednak musisz mieć na uwadze, że nie da się pozbywać tłuszczu z wybranych partii mięśniowych. Tłuszcz schodzi równomiernie z całego ciała a to skąd schodzi oporniej jest uwarunkowane genetycznie. U Ciebie padło na okolice brzucha (chyba jak u większości). Po zredukowaniu zastosujesz reverse diet, żeby nie zalać się po przez dodawanie kalorii, i później mała nadwyżka kaloryczna, żeby ten efekt, który uzyskasz po redukcji był mniej więcej na takim samym poziomie ale żebyś jednak budowała w większości tą suchą masę mięśniową. Mam nadzieję, że pomogłem. W razie pytań - pisz. Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 11 czerwca 2014 15:52
Witam! Nie ma po pierwsze czegoś takiego jak miejscowe zubienie tkanki tłuszczowej czyli tylko i wyłącznie z brzucha i napwno nie zgubisz ich robiąc brzuzki.. Nie mamy wpływu na to skąd znika tłuszcz. Pobierany jest on przez organizm równomiernie a poza tym aby tłuszcz leciał potrzebny jest deficyt kaloryczny czyli spożywanie posiłków poniżej naszego zapotrzebowania. Bardzo przydatny w układaniu diety bedzie dla ciebie ten artykuł jest bardzo fajnie tam krok po kroku rozpisane! Obliczasz swój BMR do tego musisz dodać NEAT, efekt termiczny pożywienia i aktywność. Zapotrzebowanie można łłatwo obliczyć dzięki temu artykułowi http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne%2C_skł._prod._żywnościowych%2C_%25_bf-t276436.html Potem rozkłądasz makro skłądniki przynajmniej 2g białka (jaja nabiał ryby indyk kurczak) na kg masy ciała i 1g tłuszczu (oliwa z oliwek olej rzepakowy, orzechy migdały) na kg masy ciała a resztę do zapotrzebowania niech dobiją węgle
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie