8 czerwca 2014 21:13 •
Masło orzechowe z orzechów ziemnych
Witam,
Mam pytanie czy masło orzechowe zrobione z samych orzechów ziemnych arachidowych jest tak samo zdrowe jak masło orzechowe które robił Michał w jednym z odcinków. Masło zrobione przez Michała miało po 50 g orzechów laskowych, włoskich oraz migdałów, robiłem takie masło kilka razy ale nie ukrywam że koszt takiego masła jest dość spory, ostatnio widziałem w jednym z marketów opakowanie 2,5 kg orzechów ziemnych niesolonych w przystępnej cenie około 30 zł.
Mam pytanie czy masło orzechowe zrobione z samych orzechów ziemnych arachidowych jest tak samo zdrowe jak masło orzechowe które robił Michał w jednym z odcinków. Masło zrobione przez Michała miało po 50 g orzechów laskowych, włoskich oraz migdałów, robiłem takie masło kilka razy ale nie ukrywam że koszt takiego masła jest dość spory, ostatnio widziałem w jednym z marketów opakowanie 2,5 kg orzechów ziemnych niesolonych w przystępnej cenie około 30 zł.
1291
7
Witaj
Orzechy ziemne mają inny stosunek kwasów tłuszczowych i niestety z orzechów – ziemne są tymi najgorszymi. Dlatego lepiej inwestować w inne orzeszki. Orzechy włoskie są dużo bardziej wartościowe – chociażby przez zawartość omegi 9.
dodał odpowiedź 9 czerwca 2014 08:21
Oczywiście że z samych arachidowych może być jak dla mnie nawet jest najlepsze ;) mozesz dorzucić migdałów czy laskowych to od Ciebie zależy
dodał odpowiedź 9 czerwca 2014 18:24
Siema. Jeżeli są niesolone to jak najbardziej spiszą się jako takie masełko orzechowe. Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 9 czerwca 2014 22:21
A jak myślicie takie masło na redukcji w rozsądnych ilościach bedzie ok ?
Rozsądne ilości to tak z trzy wafle ryżowe posmarowane takim masełkiem cieniutka warstwa ??
dodał komentarz 10 czerwca 2014 20:56
Wszystko zależy jakie masło, oraz wszystko zależy ile tego masła jest ci potrzbnego...jeżeli twój bilans kaloryczny na to pozwala to możesz go jeść dziennie i po 200g. Wszystko z głową.
dodał odpowiedź 10 czerwca 2014 20:55
Te orzechy to "podróbki" orzechów. Są to rośliny strączkowe i to nie będzie dobry wybór do regularnego spożywania. Lepiej zapłacić parę złotych więcej i zjeść/zrobić mniej ale dużo lepszego masła orzechowego.
dodał komentarz 10 czerwca 2014 22:15
Jakub pierwsze słyszę "podróbki "orzechów ?? Możesz coś więcej na ten temat ... ewentualnie jakiś link podeslij do tematu. W składzie na opakowaniu jest napisane 100% orzechów arachidowych.