Zadaj pytanie
5 czerwca 2014 14:05

Dieta beztłuszczowa

Pytanie od Marty:
"Jestem w okresie redukcji i chciałabym zrzucić zbędny tłuszcz, w związku z tym wyeliminowałam z diety wszystkie tłuszcze. Mam w diecie ok. 100 g białka i 100 g węglowodanów. Czy to jest dobry zabieg? Dodam, że mam 20 lat i ważę 56 kilogramów."
472
3
dodał odpowiedź 5 czerwca 2014 14:45
Witam! Tkanka tłuszczowa nie ma nic wspólnego z makroskładnikiem tłusczem który spożywamy! BA! Chcąc zrzucić tłuszcz raczej własnie powiniśmy przejść na dietę bogatą ww TŁUSZCZ i Białko a nisko trzymamy węglowodany. Tyjemy własnie od węglowodanów i to one są przyczyną chorób cywilizacyjnych. Oblicz sobie zapotrzebowanie kaloryczne na internecie jest mnósto kalkulatorów do tego a następnie odejmij od tego 500kcal i podziel na makroskładniki 2g białka na kg masy ciała max 150-200g węglowodanów a reszte zapotrzebowania tłuszcze
dodał odpowiedź 5 czerwca 2014 18:38
100g bialka i 100g węgli tuż to jakies 800 kcal . Nie wiem jak czlowiek pracujący da rade przepstrykac caly dzien. Tluszczy nigdy nie wolno do zera obcinać chocby z prostego względu że w obecnosci tluszczy wchłaniają sie witaminki kontrolują poziom hormonów te 2 argumenty dadzą duzo do myslenia.
dodał odpowiedź 5 czerwca 2014 18:58
Odpowiedz dla Marty. Zdecydowanie nie jest to dobry zabieg. Tłuszcze są równie ważne co pozostałe makroskładniki. Ja jestem zwolennikiem zbilansowanej diety. Nawet, ze względu na to, że jesteś dziewczyną powinnaś spożywać ich trochę więcej niż mężczyźni. Tłuszcze odpowiadają za odpowiednią gospodarkę hormonalną, bez nich nie da sie normalnie funkcjonować, reglują również rozpuszczalność wielu cennych witamin, no i oczywiście są nośnikiem energii zapasowej. Do tego proponuję zwiększyć kaloryczność diety, żeby deficyt nie był taki duży. Trzymaj około 1.6 g-2g białka/kgmc, 1.5g tłuszczy/kgmc i resztę uzupełnij węglowodanami. Po za tym tyjemy od nadwyżki kalorycznej a nie od tłuszczy, które nie mają z tym nic wspólnego (chyba, że stosujemy je w nadmiarze). Stosuj tłuszcze z zdrowych źródeł takich jak : ryby, orzechy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron, ryżowy, migdały itp. Pozdrawiam :)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie