Białko z jajek na noc ?
Głównym winowajcą retencji wody i opuchnięcia spowodowanym przez spożycie nabiału, a tutaj nawiązując do tematu czyli twarogu jest laktoza czyli cukier mleczny, który występuje w mleku ssaków. Laktoza jest przede wszystkim szkodliwa dla osób, których organizm nie produkuje laktazy czyli enzymu, który rozkłada laktozę na składowe cukry proste – glukozę i galaktozę. Takie zjawisko objawia się w postaci reakcji alergicznej w skutek, której nachodzimy wodą i puchniemy. W takim wypadku należy rzeczywiście unikać nabiału.
ALE
Mimo wszystko, są osoby, których laktoza nie uczula i w związku z tym nabiał może występować u nich w diecie. Natomiast kwestie zdrowotne i wpływ nabiału na ogólny stan zdrowia każdego człowieka to już osobny temat.
Kuba, jeśli zaliczasz się do grona osób, które trawią laktozę i nie odczuwasz żadnych skutków ubocznych, możesz nadal spożywać twaróg. Jeśli jesteś na redukcji, możesz też go spożywać, ale dużo rzadziej np. 2 razy w tygodniu. Jajka sobie zarezerwuj na śniadanie i pamiętaj, że 3 żółtka dziennie to jednak za dużo, dodaj jedno.