Odpowiednia dieta dla początkującego
zacznę od tego, że od niedawna postanowiłem chodzić na siłownie. Oglądałem ćwiczenia z Twoim udziałem oraz Tomka Lecha i te podstawowe myślę że ogarniam powoli . No ale mój problem z którym się chciałem zgłosić to dieta . Niestety nie stosuje żadnej diety , a to podobno podstawa. Widziałem Twoje filmy gdzie doradzałeś co jeść na przyrost masy , lecz chciałem zapytać o to kiedy jeść np. przed treningiem , po treningu ? Ile jeść , w jakich ilościach białko , węglowodany i tłuszcze . Dzisiaj dostałem pewien film z udziałem Twoim oraz pewnego chłopaka z 28.01 akurat i miał on też właśnie zamiar zbudowania masy mięśniowej i potrzebował diety . Jest możliwość Twojej pomocy w zrobieniu odpowiedniej dla mnie diety ? Dziękuje i pozdrawiam .
Witamy,
w diecie powinny znaleźć się przede wszystkim następujące produkty:
- węglowodany złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze);
- białko: chude mięso drobiowe, jajka, sery, ryby;
- zdrowe tłuszcze: orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, ryby, oliwa z oliwek, olej lniany;
- warzywa: przede wszystkim brokuły, szpinak, pomidory, cukinia i inne warzywa.
Posiłek przedtreningowy powinien być odpowiednio kaloryczny, aby dostarczyć energii na cały trening. W szczególności powinniśmy oprzeć się na węglowodanach złożonych, takich jak ryż brązowy, kasze, makaron pełnoziarnisty. Preferowane jest także chude mięso drobiowe, wołowe lub ryba i warzywa, zwłaszcza brokuły, szpinak lub inne wg uznania.
Ważne jest także ustalenia swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i w zależności od celu spożywanie więcej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie (masa, siła) lub mniej (redukcja).
Kwestię obliczania zapotrzebowania kalorycznego omówił Michał Karmowski (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI
W przypadku średniej lub dużej aktywności fizycznej można przyjąć następujący rozkład makroskładników:
- węglowodany 50%,
- białko 30%,
- tłuszcze 20%.
Niemniej nie jest to jedyne rozwiązanie, można na przykład wyjść od podaży białka i tak:
- od wyliczonego zapotrzebowania kalorycznego uciąć równowartość białka w ilości 2g/kgmc,
- następnie od tego odjąć podaż tłuszczów na poziomie 1g/kgmc,
- reszta kalorii powinna pochodzić z węglowodanów.
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):