13 lutego 2016 10:52 •
ważenie produktów
Witam
mam takie pytanie odnośnie ważenia produktów na wadze kuchennej . Kiedy należy je ważyć przed czy po ugotowaniu ? Największe wątpliwości mam do kasz i ryżu gdyż podczas gotowania zwiększają one swoją objętość i wagę. Tak wiec 100 gram kaszy suchej po ugotowaniu waży znacznie więcej niż pierwotne 100 gram . Kiedy należy ważyć produkty do zjedzenia , przed czy po ugotowaniu ? Są jakieś wyjątki od tej reguły ?
Dziekuję za pomoc
Łukasz
mam takie pytanie odnośnie ważenia produktów na wadze kuchennej . Kiedy należy je ważyć przed czy po ugotowaniu ? Największe wątpliwości mam do kasz i ryżu gdyż podczas gotowania zwiększają one swoją objętość i wagę. Tak wiec 100 gram kaszy suchej po ugotowaniu waży znacznie więcej niż pierwotne 100 gram . Kiedy należy ważyć produkty do zjedzenia , przed czy po ugotowaniu ? Są jakieś wyjątki od tej reguły ?
Dziekuję za pomoc
Łukasz
1093
4
dodał odpowiedź 13 lutego 2016 14:24
ja waze przed ugotowaniem :)
dodał odpowiedź 13 lutego 2016 14:33
Przed i tylko przed , ewentualnie jak po ugotwaniu to uwzględnij to, że pochłaniają wodę patrz - ryż ugotowany 100g = 100 kcal / ryz nieugotowany = 350 kcal :)
dodał odpowiedź 15 lutego 2016 12:08
Wszystko ważymy przed obróbką termiczną.
dodał odpowiedź 15 lutego 2016 14:20
Zdecydowanie przed. Co więcej, pamiętaj, że po obróbce część produktów zmniejsza też swoją wagę na skutek odparowania wody. Jeśli np. grillujesz sobie piersi z kurczaka i za jednym zamachem robisz zapas na kilka kolejnych posiłków / dni, to takie mięso jest ok. 15% lżejsze po obróbce, a więc gdy chcesz już odgrzać gotowe, to aby zapewnić sobie wartości odżywcze odpowiadające 100 gramom kurczaka kładziesz na wadze 85 gram :)