14 stycznia 2016 13:10 •
Tluszcz jaki olej wybrac?
Witam. Jak jestem na diecie no ale musze cos usmazyc np rybe bo nieraz po prostu juz dosc jedzenia tego samego w kolko to najlepiej wybrac pewno olej niz margaryne czy smalec tylko pytanie teraz jaki? slyszalem wiele teorii np ze Oliwe mozna zastapic Olejem Rzepakowym (z pierwszego tloczenia) czyli tu by wchodzil w gre kujawski ale tez slyszalem ze olej ryzowy oraz kokosowy sa bardzo dobre. Aktualnie uzywam oleju ryzowego (sr 1 na tydzien nieraz i mniej bo to jeden posilek na zmiane smaku) co nie zmienia faktu ze uzywam tylko ktory lepiej wybrac dla zdrowia?
1161
8
dodał odpowiedź 14 stycznia 2016 14:27
Siema olej rzepakowy jest niezbyt dobrym, wrecz mozna powiedziec ze .. This is shit bro ! Najepsze oliwa z oliwek, olej lniany, kokosowy, chodzi tu o omege 3 i 6 zeby w równych dawkach dostarczyc organizmowi. Pozdro !
dodał komentarz 14 stycznia 2016 15:39
Lepiej smażyć na rzepakowym,kokosowym,ryżowym niż na oliwie z oliwek lub oleju lnianym ... pozdrawiam :)
dodał komentarz 14 stycznia 2016 15:55
Czemu nie oliwa czy tez lniany ? Pozdro!
dodał komentarz 14 stycznia 2016 16:29
Oliwa z oliwek czy też olej lniany pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają szkodliwe związki, często rakotwórcze. Dlatego jeżeli oleje roślinne to na zimno np do sałatek itp. A jeżeli smażyć to olej kokosowy, masło, smalec. Pozdrawiam.
dodał komentarz 14 stycznia 2016 20:35
Bede musiał sie doedukowac w tym kierunku :D, dzięki za naprowadzenie. Pozdrówki :D
dodał odpowiedź 14 stycznia 2016 17:26
Ja schudłem 60 kg smażąc co 3 dzień na oleju ryżowym.Pozostałe dni to gotowanie i duszenie.
Polecam olej ryżowy.
dodał odpowiedź 14 stycznia 2016 21:41
dzieki za mila odpowiedz to zostaje przy ryzowym
dodał odpowiedź 15 stycznia 2016 14:46
Masło prawdziwe do smarzenia, oliwa do sałatek, olej kokosowy do smarzenia w dużej ilości oleju.
Słyszałem kiedyś że smarzenie na maśle orzechowym jest niezłe i daje fajny posmak.