Jaką część w procentach powinny stanowić tłuszcze w diecie ?
Witaj,
Naukowcy zajmujący się sportem zalecają osobowość trenującymi podaż 20-25% kalorii pochodzących z tłuszczu. Ważne jest przy tym, aby wybierać te właściwe ,,dobre" tłuszcze. Mam tu na myśli kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone obniżają poziom ,,złego" cholesterolu LDL, pomagają tym samym zmniejszyć ryzyko zapadalności na choroby serca i nowotwory. Ogólnie zaleca się podaż tych tłuszczów na poziomie 12% kaloryczności diety. Główne źródła tych kwasów tłuszczowych w diecie to: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, olej sojowy, orzeszki ziemne, migdały, nerkowce, masło orzechowe, nasiona sezamu i pestki słonecznika.
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone umiarkowanie obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca. Według zaleceń, powinniśmy ich spożywać nie więcej niż 10% z dziennej puli kalorii. Dwa typy kwasów wielonienasyconych: omega 3 i omega 6 są bardzo ważne w utrzymaniu zdrowia oraz prawidłowej struktury błon komórkowych w naszym ciele. Głównymi źródłami tego typu kwasów tłuszczowych są: olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej z krokosza barwierskiego.
Kwasów omega 3 potrzeba niewiele aby utrzymać się w zdrowiu. Faktem jednak jest to, ze znajdują się one w niewielu produktach, toteż sporo osób może cierpieć na ich niedobór. Dziennie powinno się przyjmować 0,9g kwasów omega 3. Aby uzyskać te dawkę warto przyjmować dziennie łyżkę oleju roślinnego bogatego w te kwasy. Główne źródła to: sardynki, makrela, łosoś, świeży tuńczyk, śledź, pstrąg, orzechy włoskie, pestki dyni, olej z pestek dyni, siemię lniane, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy.