Efekt "zalania wodą"- od czego zależy?
Mam pytanie , dlaczego podczas diety na wzrost masy wystepuje u mnie efekt tzw."zalania wodą"?
1865
4
dodał odpowiedź 25 listopada 2015 20:07
Możliwe, że przez zwiększoną ilość kcal, a dokładnie węglowodanów. Węglowodany mogą powodować gromadzenie się wody. Do tego może dojść jeszcze sól itp.
dodał odpowiedź 26 listopada 2015 15:20
Prawdopodobnie przez wzrost ilości zjadanych węglowodanów. Makroskładniki te wiążą wodę (w przeciwieństwie np. do hydrofobicznych lipidów (tłuszczy)). 1 g węglowodanów wiąże ok 3-4g wody (różne źródła różnie podają). ,,Zalanie" może być również spowodowane używaniem monohydratu kreatyny, który również zatrzymuje wodę w organizmie.
dodał komentarz 26 listopada 2015 15:36
Monohydrant zatrzymuje wodę ale bardziej "domięśniowo" aniżeli podskórnie więc można by go wykluczyć. Co do reszty się zgadzam.
dodał odpowiedź 30 listopada 2015 17:59
no i jescze pytanie z jakiego jedzonka dostarczasz bialko.... jezeli z ryb mies jajek to ok. ale jezeli na przyklad z serka bialego czy serka wiejskiego to juz kiepski pomysl. takie produkty zatrzymuja wlasnie wode w organizmie i sa wchlanialne tylko w 50 %.