Czy można bezpiecznie spożywać mleko niepasteryzowane?
Witaj,
Proces sterylizacji polega na ogrzaniu surowego mleka do bardzo wysokiej temperatury, która waha się w granicach 135°C-150°C, a następnie jego błyskawicznym schłodzeniu do temperatury około 20°C. W ten sposób otrzymuje się mleko UHT (ang. Ultra High Temperature), będące produktem o kilkumiesięcznym okresie przydatności do spożycia. Mleko to, aż do momentu otwarcia, może być przechowywane w warunkach pokojowych, ponieważ wysoka temperatura, działaniu której mleko UHT zostaje poddane w trakcie produkcji, niszczy wszystkie drobnoustroje odpowiedzialne za psucie się żywności. Jednak po otwarciu mleko UHT łatwo traci swoją sterylność, dlatego należy umieścić je w lodówce i spożyć w ciągu 48 h.
W odróżnieniu od sterylizacji, pasteryzacja przebiega w temperaturze nie wyższej niż 100°C; zwykle od 60°C do 90°C. Proces ten, właściwie przeprowadzony, pozwala zachować nie tylko wartości odżywcze, ale również walory smakowe mleka. Mleko pasteryzowane ustępuje pod względem trwałości mleku UHT, ponieważ w procesie pasteryzacji zostaje unieszkodliwionych do 99,9% bakterii, które są odpowiedzialne za psucie się mleka. W związku z tym okres przydatności do spożycia mleka pasteryzowanego wynosi zaledwie kilka dni. Poza tym mleko pasteryzowane powinno być przez cały czas przechowywane w warunkach chłodniczych.
Oba rodzaje pasteryzacji sprawiają, że mleko staje się oczyszczone zarówno ze złych jak i dobrych bakterii. Ponadto proces ten wpływa na zmianę jego aminokwasów takich jak lizyny i tyrozyny, wspomaga jełczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych, czy po prostu niszczy witaminy zawarte w mleku. Ponadto pasteryzacja zmienia proporcję wapnia, magnezu i fosforanu oraz niszczy enzymy, które sprawiają, że nasz organizm jest w stanie przyswoić minerały, witaminy oraz po prostu przetrawić mleko. Takie nieprzetrawione proteiny pochodzące z mleka po prostu gniją w naszym organizmie, emitując toksyny, które są przez nas wchłaniane.
Zwolennicy pasteryzacji argumentują swój wybór tym, że ich zdaniem mleko to jest bezpieczniejsze, ponieważ zostały zniszczone wszystkie bakterie chorobotwórcze. Ponadto dłużej może być przechowywane.
Mleko niepasteryzowane, na pewno ma wyraźniejszy smak, zawiera naturalną ilość tłuszczu, nie posiada konserwantów i polepszaczy. Zwolennicy takiego mleka uważają, że jest ono lepiej przyswajane przez organizm. Decydując się na takie mleko pamiętaj, aby sięgać po takie, które pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Czytaj: mleko zostało przebadane pod kątem obecności chorobotwórczych bakterii. Zdecydowanie odradzam kupowanie mleka niewiadomego pochodzenia. Jeszcze jedna uwaga, takiego mleka nie powinno się spożywać na surowo, zaleca się jego ugotowanie.