Masło klarowane - smażenie
Witaj,
Masło klarowane to tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez długotrwałe gotowanie na niewielkim ogniu i usuwanie osadów z tradycyjnego masła. Wszechstronność, walory smakowe i pewne właściwości lecznicze sprawiają, ze masło to coraz częściej w polskiej kuchni.
Masło klarowane cechuje się bardzo dobra pilnością, nie rozpryskuje się, nie dymi, nie przypala. Jego struktura chemiczna po rozgrzaniu jest również stabilniejsza niż w przypadku oleju. Tłuszcz ten nadaje się do długotrwałego, głębokiego smażenia. Ghi jest przede wszystkim źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych odpornych na działanie wysokiej temperatury, niewielkiej ilości kwasów jednonienasyconych oraz śladowych ilości kwasów wielonienasyconych. Poza tym masło to po sklarowaniu pozbawione jest niemal całkowicie enzymów i białek wpływających niekorzystnie na jego trwałość.
Masło klarowane jest bardo trwale-w lodowce przetrwa nawet do pól roku. Oprócz długiego okresu przydatności do spożycia, ghee ma bardzo intensywny smak i aromat. Jak już wspomniano, tłuszcz ten ma pewne właściwości zdrowotne: trawi się łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne, działa przeciwzapalnie, przywraca równowagę w organizmie, zwiększa elastyczność tkanki łącznej. Oprócz tego usuwanie stanów zapalnych. Według doktora medycyny R. Ballentine'a masło klarowane zawiera kwas masłowy, czyli kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych. Kwas ten podnosi w organizmie poziom interferonu-naturalnej substancji przeciwwirusowej. Odkryto również, ze kwas masłowy odznacza się cechami pomocnymi w zapobieganiu chorobie Alzheimera.
Pomimo tych niebywałych walorów, pamiętajmy, ze Ghee dostarcza zarówno cholesterolu (240mg/100g) jak również tłuszczy nasyconych (ponad 60% masy), nie oznacza to oczywiście, ze należny je wykluczyć z diety, przeciwnie jego użycie nie doprowadza do powstawania szkodliwych produktów utleniania i izomerów trans, jak to się dzieje w przypadku smażenia na tłuszczach roślinnych.