Zadaj pytanie
2 grudnia 2013 12:34

Masło klarowane - smażenie

Jakie macie zdanie na temat smażenia na maśle klarowanym?
3827
5

Witaj,

     Masło klarowane to tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez długotrwałe gotowanie na niewielkim ogniu i usuwanie osadów z tradycyjnego masła. Wszechstronność, walory smakowe i pewne właściwości lecznicze sprawiają, ze masło to coraz częściej w polskiej kuchni.

     Masło klarowane cechuje się bardzo dobra pilnością, nie rozpryskuje się, nie dymi, nie przypala. Jego struktura chemiczna po rozgrzaniu jest również stabilniejsza niż w przypadku oleju. Tłuszcz ten nadaje się do długotrwałego, głębokiego smażenia. Ghi jest przede wszystkim źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych odpornych na działanie wysokiej temperatury, niewielkiej ilości kwasów jednonienasyconych oraz śladowych ilości kwasów wielonienasyconych. Poza tym masło to po sklarowaniu pozbawione jest niemal całkowicie enzymów i białek wpływających niekorzystnie na jego trwałość.

      Masło klarowane jest bardo trwale-w lodowce przetrwa nawet do pól roku. Oprócz długiego okresu przydatności do spożycia, ghee ma bardzo intensywny smak i aromat. Jak już wspomniano, tłuszcz ten ma pewne właściwości zdrowotne: trawi się łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne, działa przeciwzapalnie, przywraca równowagę w organizmie, zwiększa elastyczność tkanki łącznej. Oprócz tego usuwanie stanów zapalnych. Według doktora medycyny R. Ballentine'a masło klarowane zawiera kwas masłowy, czyli kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych. Kwas ten podnosi w organizmie poziom interferonu-naturalnej substancji przeciwwirusowej. Odkryto również, ze kwas masłowy odznacza się cechami pomocnymi w zapobieganiu chorobie Alzheimera.

      Pomimo tych niebywałych walorów, pamiętajmy, ze Ghee dostarcza zarówno cholesterolu (240mg/100g) jak również tłuszczy nasyconych (ponad 60% masy), nie oznacza to oczywiście, ze należny je wykluczyć z diety, przeciwnie jego użycie nie doprowadza do powstawania szkodliwych produktów utleniania i izomerów trans, jak to się dzieje w przypadku smażenia na tłuszczach roślinnych.

dodał odpowiedź 2 grudnia 2013 15:56
Ogólnie lepiej smażyć na oleju roślinnym, ponieważ jest zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce, a najlepiej na oliwie
dodał komentarz 3 grudnia 2013 21:48
Głupoty pan gadasz, w diecie potrzebne są tłuszcze zwierzęce i roślinne (w odpowiednich proporcjach).
dodał komentarz 3 grudnia 2013 21:51
Oczywiście że tak, jednak zdrowiej jest smażyć na tłuszczach roślinnych, ponieważ w mięsie które smażymy już mamy tłuszcze zwierzęce.
dodał odpowiedź 2 grudnia 2013 16:38
Witam Nie ma zastrzeżeń do smażenia na maśle klarowanym bo jest to dobry produkt. Jest tylko jeden mankament na diecie smażymy na małych ilościach tłuszczu więc lepiej użyć oleju z pestek winogron, ryżowego lub zwykłego rzepakowego. Masło klarowane w kuchni są zazwyczaj używane do głębokiego smażenia dlatego lepiej z niego zrezygnować bo jest dość drogie. pozdrawiam Kamil
dodał odpowiedź 3 grudnia 2013 21:49
Z tego co czytałem dobrze jest smażyć na smalcu, ze względu na wysoką temperaturę dymienia.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie