Jak z tymi makroskładnikami
Witam.
Mam pytanie wziązane z makrosami . Czy mam liczyć tłuszcz i białko z płatkow owsianych , ryżu , makaronu .Podobnie z weglowodanami które sa w orzechach , słoneczniku , twarogu . Link do mojego dziennika żywieniowego http://potreningu.pl/profile/qlopit#/date/2015-07-02
Mam pytanie wziązane z makrosami . Czy mam liczyć tłuszcz i białko z płatkow owsianych , ryżu , makaronu .Podobnie z weglowodanami które sa w orzechach , słoneczniku , twarogu . Link do mojego dziennika żywieniowego http://potreningu.pl/profile/qlopit#/date/2015-07-02
2120
12
dodał odpowiedź 2 lipca 2015 15:26
Witaj. Nie ma sensu utrudniać sobie życia, ryż, płatki owsiane są to produkty węglowodanowe nie wliczamy z nich białka i tłuszczy. W jednym ze swoich filmików nawet pan Michał Karmowski przedstawiał swój sposób w którym mówił, że rozgranicza się produkty na białkowe węglowodanowe i tłuszczowe i z nich wlicza się określoną ilość B/W/T. Tak, że nie ma sensu tego wliczać sam też nie wliczam. Pozdrawiam
dodał komentarz 2 lipca 2015 15:35
Ale w takiej sytuacji zjadamy o wiele wiecej kalori
dodał komentarz 2 lipca 2015 17:55
Owszem zjadamy więcej kalorii ale nie jest to ilość nie wiadomo jak duża wtedy można po prostu przyciąć te kalorie z węgli lub z tłuszczy i wszystko się wyruwnuje. Dodam, że żaden zawodnik, których znam nie bawi się we wliczanie przykładowo białka z ryżu czy tłuszczy z płatków owsianych. Jak dla mnie również jest to bezsensowne i niepotrzebne komplikowanie sobie życia i ja również tego nie stosuję.
dodał odpowiedź 2 lipca 2015 15:56
Witaj,
Osobiście wliczałbym wszystko, gdyż wszystko ma kalorie a gdy masz budowę typowego endo nagle masz nadwyżkę ponad 500 kcal i zalewa jak ta lala :) Moim zdaniem, wliczaj wszystko jeśli zależy Ci na dobrej jakościowo masie mięśniowej. Pozdrawiam :)
dodał komentarz 2 lipca 2015 16:59
To jak w takiej sytuacji mam nabic bialko zwierzece i zdrowe tluszcze jesli kalorie mi na to nie pozwalaja . Moje bialko z dnia 150 g z czego max 100 z produktow bialkowych , tluszcze 75 z czego max 40 z produktow tluszczowych .
dodał komentarz 2 lipca 2015 17:05
Liczymy zawsze ogół białka, ze względu na kalorie. Każdy gram białka organizm przyswoi (czy to będzie zwierzęce czy roślinne), jednak inna jest kwestia utylizacji. Pamiętaj, że te białka roślinne organizm również potrzebuje, jak i tłuszcze. Taką ciekawostkę rzucę, że organizm lepiej wykorzystuje tłuszcze nasycone (zwróć uwagę jak wygląda aktualna dieta naszego PRO Roberta Piotrkowicza). Od ponad dwóch lat liczę wszystko i te roślinne i te zwierzęce i za każdym razem czy to masa, czy redukcja wszystko idzie zgodnie z planem a i progres jest. Wliczaj wszystkie makroskładniki nawet te z produktów typu : ryż/makaron/płatki owsiane czy inne. Pozdrawiam :)
dodał komentarz 2 lipca 2015 17:42
To jak sobie poradzić z tym że przy mojej wadze 66 kg potrzebuje +- 132 g białka ale wsadzajac produkty tłuszczowe i weglowodanowe wychodzi mi go 162 g . Co wtedy przeciez nie moge odjać np 100g makaronu bo ma 10 białka
dodał komentarz 2 lipca 2015 17:44
Mój dziennik http://potreningu.pl/profile/qlopit#/date/2015-07-02
dodał komentarz 3 lipca 2015 13:17
To wliczaj wszystko ! Tak wyliczaj inne produkty aby na koniec dnia dały Ci te ~130-140g białka. Pozdro !
dodał odpowiedź 2 lipca 2015 21:34
Wszystko należy wliczać. Przez cały dzień może wpaść nawet 50 - 60 g białka ze zbóż, orzechów czy pestek. Podobnie z tłuszczami, wystarczy zjeść solidną porcje owsianki i mamy już prawie 10g tłuszczu.
dodał komentarz 2 lipca 2015 21:41
To jak mam zapotrzebowanie na bialko 132 g to nabic zwierzecym 132 g a reszta co wyjdzie z produktow weglowych i tluszczowych liczyc poprostu jako kaloriw czy zmiejszyc podaż bialka zwierzecego ? Ten tluszcz z platkow wliczac jako zdrowy tluszcz ?
dodał komentarz 2 lipca 2015 21:52
Tak, tłuszcz z płatków owsianych wliczaj jako normalny, zdrowy tłuszcz. A białka nie nabijaj 132 zwierzęcego, a reszty roślinne tylko po prostu łącznie 132g