Zadaj pytanie
11 czerwca 2015 20:24

majonez do kanapek ?

1. czy moge sobie dodawac majonez do szkolnej kanapki z drobiem z warzywkami ? ok 5-10 g
2. i czy ten majonez jest lepszym rozwiazaniem niz zwykla margaryna ?? wg mnie tak ale chce sie upewnic ;p
oto ten majonez
w 100ml - 704 kcal
-T- 76,3 w tym nasycone 5,3
-W- 2,9 w tym cukry 2,3
-B- 1,5g
-sol 0,6

tu w porcji 15ml - 105kcal
-T- 11,4 - nasycone 0,8
-W- 0,4-proste 0,3
B- 0,2
-sol 0,09

sklad; olej rzepakowy, zoltko jaja 6%, ocet, musztarda ( woda, gorczyca, ocet, sol, cukier, przyprawy aromat), cukier, sol, przyprawy, przeciwutleniacz(E 385), regulator kwasowosci ( kwas cytrynowy ).
2830
12
dodał odpowiedź 11 czerwca 2015 20:33
człowiek jednak czymś musi żyć nie można sobie wszystkiego odmawiać bo sie wykończy wlicz sobie to w bilans i będzie dobrze
dodał komentarz 11 czerwca 2015 20:37
oczywiscie mozna sobie pozwolic na drobne odstępstwa od diety ale wszystko z głową ;) słuszna uwaga kolego
dodał odpowiedź 11 czerwca 2015 20:36
Majonez odpada jest po prostu niezdrowy, juz lepiej delikatnie margaryną posmarować kanapke zeby pieczywo nie było takie suche takie jest moje zdanie.
dodał odpowiedź 11 czerwca 2015 21:19
Majonez jest bardzo niezdrowy i ma bardzo dużo tłuszczu. Margaryna jest lepszym rozwiązaniem.
dodał odpowiedź 11 czerwca 2015 21:52
myśle że przejdzie, nie musisz też dodwać go codziennie
dodał odpowiedź 12 czerwca 2015 07:02
Ciezko to porownac ale nie jest gorszym produktem niz margaryna, nie jest tez specjalnie lepsza ja na masowce jaknajbardziej uzywam light z mniejsza zawartoscia tluszczu. Troche lepszym rozwiazaniem moze byc sos zrobiony na bazie jogurtu naturalnego i musztardy.
dodał komentarz 12 czerwca 2015 15:43
a jak taki sos zrobic ? jakie skladniki ??
dodał odpowiedź 12 czerwca 2015 08:36
Siemanko, powiem tak. Raz od czasu możesz sobie dodać. Ale mi by było szkoda makro na takie typu rzeczy. Jeśli mam Ci coś polecić to zrób sobie sam jakiś sos do kanapek. Na pewno będzie zdrowszy i lepszy.
dodał komentarz 12 czerwca 2015 15:43
a jak taki sos zrobic ? jakie skladniki ??
dodał odpowiedź 14 czerwca 2015 19:45
Majonez przez swoje przetworzenie jest kiepskim źródłem zarówno kalorii jak i samych tłuszczy. Margaryna również nie poraża swoimi wartościami odżywczymi. Spróbuj masła prawdziwego. Zazwyczaj 250g kosztuje około dyszki, ale masz prawdziwe masełko bez dodatków. Aczkolwiek jak w ciągu dnia 50-100kcal wejdzie Ci z majonezu czy margaryny to nie wpłynie to na kompozycję ciała :) Pozdro
dodał odpowiedź 14 czerwca 2015 22:51
ważne byś wliczył go w bilans kaloryczny ale nie powinno się go stosować w codziennej diecie bynajmniej to jest moje zdanie raz na jakiś czas oczywiście dla urozmaicenia posiłku ale nie dzień w dzień ;)
dodał odpowiedź 19 czerwca 2015 15:22
To zależy od twoich celów treningowych. Jeśli redukujesz wagę to należało by odpuścić sobie ten majonez. Jeśli pracujesz nad masą mięśniową zawsze można sobie trochę pozwolić na majonez (jak lubisz czemu nie). Jak trenujesz aby utrzymać swoją wagę (sylwetkę w formie) to zawsze możesz sobie pozwolić na chwilę przyjemności i zjeść co chcesz.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie