Zadaj pytanie
27 maja 2015 20:39

jak warzyć i obliczać kaloryczność warzyw,mięs itp.?

Czy jeżeli obliczam swoje dziennie zapotrzebowanie kaloryczne to mam ważyć warzywa,mięso itp.surowe czy po usmażeniu? Bo po usmażeniu warzywa oraz np.kurczak są lżejsze ponieważ wyparowuje z nich woda więc wtedy kaloryczność się zmienia a ja każdy produkt warzę i z tego obliczam potem ile zjadam w ciągu całego dnia aby nie przekraczać swojego dziennego zapotrzebowania
2420
10
dodał odpowiedź 27 maja 2015 20:51
szczerze zgodze się z tym ostatnio upiekłem filet z kurczaka 450 gram okolo zostalo 350 także ^^ mialo być ns 3 dania ale brakło hehe ^^ natomiast makaron waże przed bo wody dostanie to potem cięższy ale to tylko woda
dodał odpowiedź 27 maja 2015 20:55
Witam, mięso i węglowodany np ryż, makaron ważysz przed obróbką. Co do warzyw to są zdania podzielone.........ja warzyw nie wliczam z prostego względu nie jem ich kilogramami do obiadu np kilka różyczek brokuła, pokrojony pomidor , ogórek , duszona pieczara itd Warzywa podkrecają metabolizm, ale zrób z nimi jak uważasz.
dodał odpowiedź 27 maja 2015 21:07
to jak to jest jak zostalo jak u mnie z 450 gram miesa 350 no to sory ale kto normalny wliczy ze zjadlem 450 skoro 100 wyparowalo ?
dodał odpowiedź 27 maja 2015 21:14
No właśnie bo jeżeli przed obróbką mięso z kurczaka waży 420gram a po usmażeniu około 250gram to jest różnica ponieważ wtedy w dzienniku który prowadzę rozpisuje sobie to i kaloryczność się zmienia więc wydaje mi się że po usmażeniu powinno się ważyć ale pytam bo nie wiem jak jest.Ja wliczam wszystko nawet warzywa chociaż nie mają dużo kalorii to jakieś tam kalorie mają a pieczarka smażona ma dużo kalorii.Dzięki za odpowiedzi
dodał komentarz 28 maja 2015 06:04
Pieczarki dusze na wodzie:)
dodał komentarz 28 maja 2015 22:39
Zawsze waż przed obróbką i taką wartość dodawaj do kalkulatora.
dodał odpowiedź 27 maja 2015 21:28
Ważymy surowe... z mięsa odparuje woda która ma 0 KCAL a więc kalorycznosć nie ulegnie zmianie, ryż makaron itd nabiorą WODY którya ma 0 kcal wiec mimo że waga się zmienia kaloryczność nie ulega zmianie, no chyba ze usmażysz w głębokim tłuszczu itd!
dodał odpowiedź 28 maja 2015 12:00
Wszystko liczyc przed obróbką,jak smazysz na oleju to dodajesz ile tego oleju dalas plus wage surowegomiesa,tak samo pieczarki wazysz przed i dodajesz ten olej
dodał odpowiedź 28 maja 2015 20:35
surowe przed obróbką.Poza tym niektóre warzywa można sobie odpuścić co do liczenia ( mają malutko kcal np. sałata).
dodał odpowiedź 28 maja 2015 22:17
produkty zawsze sie waży przed jaką kolwiek obróbką termiczną. Warzyw nie musisz warzyć bo są one bardzo mało kaloryczne.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie