Zadaj pytanie
29 kwietnia 2015 06:36

Czy mogę zastąpić cukier syropem z agawy?

Witam

jw.i czy jest jakaś różnica pomiędzy cukrem a syropem ?
Pozdrawiam
1742
5

Witaj,

 

      Syrop z agawy zdecydowanie powinien otrzymać nagrodę w kategorii ,,największy sukces marketingowy przemysłu spożywczego". Jakiś czas temu butelki z tym wynalazkiem zaczęły na stałe zajmować miejsce na sklepowych półkach. Okrzyknięto go mianem zdrowego, naturalnego i lepszego od sacharozy. Co więcej, podczas kampanii informacyjnych dotyczących tego produktu podawano, że jest on tradycyjnym produktem stosowanym od lat w Meksyku. Obecnie syrop z agawy dodaje się do batoników zbożowych, napojów i innych produktów, które znaleźć możemy w sklepach ze zdrową żywnością.

     Czy rzeczywiście syrop z agawy jest zdrowy? Przypatrzy się kilku faktom. Po pierwsze jego IG zbliżone jest do IG glukozy (łatwiej dostępny jest syrop z agawy o IG=90, chociaż znajdziemy tez taki o IG=55), co zapewnia nam szybki i gwałtowny wyrzut insuliny przez trzustkę. Wiemy, że takich nagłych skoków cukru we krwi powinno być jak najmniej w ciągu dnia. Pomijam tu oczywiście moment po treningu, gdzie można by pokusić się o spożycie syropu z agawy. Jednakże, tu warto wspomnieć o fruktozie, której obecność w syropie agawy wyklucza ten produkt jako wskazany w celu odbudowy rezerw glikogenu mięśniowego.

     Konsumenci uważają często, ze syrop z agawy nie ma kalorii. Nie jest to prawda. Łyżeczka tego produktu zawiera 16 kalorii. Szczególnie nie powinny dać się wpędzić w tę pułapkę osoby chore na cukrzycę.

      Jeśli koniecznie zamierzasz używać czegoś do słodzenia to po pierwsze, unikaj sztucznych substancji słodzących. Po drugie zdecyduj się już raczej na ksylitol lub stewię. Pamiętaj przy tym, ze o ile ten pierwszy można używać przez cały dzień, to stewia najlepiej sprawdzi się po treningu, ponieważ ma wpływ na wyrzut insuliny przez trzustkę.

dodał odpowiedź 29 kwietnia 2015 06:41
Stosowałem kiedyś syrop z agawy ale tylko do słodzenia herbaty i bardzo dużo trzeba go było wlać żeby coś poczuć. Cukier polecam zastąpić stewią, jest to naturalny słodzik z liści stewii. Można kupić w Tesco za 10 zł 250 tabletek które starczą na 2 miesiące spokojnie. Nie kupuj stewii w proszku bo tam są poddawane różne niepotrzebne składniki, najlepiej w tabletkach. :)
dodał komentarz 29 kwietnia 2015 06:47
Stosowałam stewie w tabletkach ale strasznie zmienia smak kawy i nie odpowiada mi dlatego odstawiłam i chciałam zastąpić to syropem z agawy lub ksylitolem ale ksylitolu nie stosowałam jeszcze bo nie wiem czy warto kupować czy smakuje identycznie jak słodzik.Dzięki za odpowiedź
dodał komentarz 29 kwietnia 2015 06:55
W takim razie lepszym wyjściem będzie ksylitol. Stosuje i polecam, smak lepszy od stewii ale ma kalorie. Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 29 kwietnia 2015 14:06
Siemanko, jak dla mnie syrop z agawy jest nie dobry, i dużo trzeba wlać żeby poczuć różnicę. Jak dla mnie lepszym rozwiązaniem będzie słodzik. Pozdrawiam ;)
dodał odpowiedź 7 maja 2015 16:43
Dobrze smakuje, tylko trzeba go dużo lać
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie