Czy mogę zastąpić cukier syropem z agawy?
jw.i czy jest jakaś różnica pomiędzy cukrem a syropem ?
Pozdrawiam
Witaj,
Syrop z agawy zdecydowanie powinien otrzymać nagrodę w kategorii ,,największy sukces marketingowy przemysłu spożywczego". Jakiś czas temu butelki z tym wynalazkiem zaczęły na stałe zajmować miejsce na sklepowych półkach. Okrzyknięto go mianem zdrowego, naturalnego i lepszego od sacharozy. Co więcej, podczas kampanii informacyjnych dotyczących tego produktu podawano, że jest on tradycyjnym produktem stosowanym od lat w Meksyku. Obecnie syrop z agawy dodaje się do batoników zbożowych, napojów i innych produktów, które znaleźć możemy w sklepach ze zdrową żywnością.
Czy rzeczywiście syrop z agawy jest zdrowy? Przypatrzy się kilku faktom. Po pierwsze jego IG zbliżone jest do IG glukozy (łatwiej dostępny jest syrop z agawy o IG=90, chociaż znajdziemy tez taki o IG=55), co zapewnia nam szybki i gwałtowny wyrzut insuliny przez trzustkę. Wiemy, że takich nagłych skoków cukru we krwi powinno być jak najmniej w ciągu dnia. Pomijam tu oczywiście moment po treningu, gdzie można by pokusić się o spożycie syropu z agawy. Jednakże, tu warto wspomnieć o fruktozie, której obecność w syropie agawy wyklucza ten produkt jako wskazany w celu odbudowy rezerw glikogenu mięśniowego.
Konsumenci uważają często, ze syrop z agawy nie ma kalorii. Nie jest to prawda. Łyżeczka tego produktu zawiera 16 kalorii. Szczególnie nie powinny dać się wpędzić w tę pułapkę osoby chore na cukrzycę.
Jeśli koniecznie zamierzasz używać czegoś do słodzenia to po pierwsze, unikaj sztucznych substancji słodzących. Po drugie zdecyduj się już raczej na ksylitol lub stewię. Pamiętaj przy tym, ze o ile ten pierwszy można używać przez cały dzień, to stewia najlepiej sprawdzi się po treningu, ponieważ ma wpływ na wyrzut insuliny przez trzustkę.