Kwasy omega 3 pora
Witaj,
Kwasy tłuszczowe omega-3 uwzględniają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (znajdujący się w źródłach roślinnych: olej sojowy, rzepakowy, lniany) oraz długołańcuchowe: kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA), których głównymi źródłami są oleje pochodzące z ryb (makrela, łosoś, tuńczyk, sardynka, śledź). Wspomniane kwasy tłuszczowe zmniejszają stężenie trójglicerydów, hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach wieńcowych i mózgowych, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają arytmii serca. Według najnowszych badań, kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają także funkcje mózgu, mogą chronić przed choroba Alzheimera, leczyć depresje oraz pomagać dzieciom dotkniętym dysleksją, dyspraksją oraz ADHD. Dla osób regularnie ćwiczących, kwasy omega-3 zwiększają dostarczanie tlenu do mięśni oraz zwiększają wydolność tlenowa. Przyspieszają także regeneracje i redukują stany zapalne oraz sztywność stawów.
Kwasy omega-3 obniżają poziom kortyzolu, który jest hormonem katabolicznych, hamującym produkcje i promującym rozpad białek mięśniowych. Im niższy poziom kortyzolu, tym szybsza regeneracja i skuteczniejsza ochrona mięśni. Oprócz tego kwasy omega-3 maja działanie przeciwnowotworowe, spowalniają proces starzenia się komórek, są skuteczne przy leczeniu chorób zapalnych-reumatoidalne zapalenie stawów, choroby zapalne jelit, astma, łuszczyca, alergie, budują błony komórkowe mitochondriów, mikrokosmków, komórek nerwowych i siatkówki oka! Dlatego m.in zalecane są w stanach zaburzenia widzenia. Zgodnie z zaleceniami kwasów omega-3 powinno się spożywać 0,9g dziennie.
Wybierając suplement omega-3 warto kierować się kilkoma zasadami: olej musi być świeży, inaczej ze względu na ryzyko utleniania będzie działał pro zapalnie- najlepiej trzymać kapsułki lub tran w lodowce, nie poleca się kupować dużych opakowań. Opakowania czy butelki powinny być raczej ciemne, co ogranicza utlenianie. Olej powinien być pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno, czyli bez użycia temperatury. Należy zawsze sprawdzać datę produkcji i wybierać najświeższy produkt. Najlepiej jest kupować olej z sardynek, kryla lub dzikiego łososia. Preparaty zawierające kwasy omega-3 powinno się przyjmować z najtłustszym posiłkiem w ciągu dnia. Jeśli trenujesz na siłowni wskazane jest zachowanie przynajmniej pięciu godzin odstępu pomiędzy treningiem a spożyciem suplementu.