Zadaj pytanie
29 marca 2015 23:28

Urozmaicanie diety-fasola

Witam,jak wygląda sprawa z fasolą białą(tą od fasoli po bretońsku) odnośnie redukcji.
Potrawa z lekkim sosem pomidorowym własnej roboty z warzywami i kurczakiem ? Co myślicie ?
2301
2

Witaj,

 

      Fasola ma dużo białka roślinnego. Ma go więcej niż mięso (12-13%). Należy jednak pamiętać, ze białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Dlatego warto fasole łączyć w jednym posiłku np. z ryżem. Co ciekawe, fasola ma dużą zawartość lizyny, z której to organizm produkuje karnitynę. Ta ostatnia m.in wzmacnia serce chroniąc przed chorobą niedokrwienną i zawałem. Białko fasoli jest zasadotwórcze, co pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową. Jest to szczególnie istotne dla osób, które spożywają duże ilości mięsa, jaj i produktów zbożowych.

             Świeżo łuskane ziarna maja witaminę A i C i są o polowe mniej kaloryczne od suszonych. Ponadto, fasola jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.

      Fasola zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Wspomaga przyswajanie witamin D, A, E i K oraz wpływa na metabolizm tłuszczu.

      Fasola biała bogata w potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto), selen (z czarnym oczkiem) oraz cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna). Fasola ma tez lekkostrawną skrobie i substancje hamujące rozrost komórek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Niestety fasola ma także wady-powoduje wzdęcia i gazy. Aby tego uniknąć warto przyrządzać ja z użyciem ziół, takich jak np. kminek. Pomoże tez wymiana wody po moczeniu fasoli, ważne jest aby nie gotować jej w wodzie, w której była moczona.

    Porcja 100g suszonych nasion białej fasoli dostarcza ok. 290 kcal. Kaloryczność ta wynika z dużej ilości węglowodanów i tłuszczu. Nie musimy jednak obawiać się tego tłuszczu, ponieważ przede wszystkim są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają dobrego, chroniąc tym samym przed miażdżycą, nadciśnieniem i zakrzepami.

    Wracając do Twojego pytania, nie musisz obawiać się okazjonalnego jedzenia potraw z dodatkiem fasoli, ponieważ posiada ona wiele prozdrowotnych właściwości. Jednocześnie pamiętaj, aby wliczać białko pochodzące z fasoli do dziennego bilansu kalorii.

dodał odpowiedź 30 marca 2015 09:36
Witaj, Jak najbardziej, nie widzę żadnych przeszkód. Staraj się nie dodawać jakiegoś masła czy mąki do zagęszczania a tak to jest idealny posiłek. Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 31 marca 2015 16:54
bez przeszkód możesz 'tą fasolę spożywać w takim posiłku.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie