czy xylitol w diecie na redukcję dopuszczalny ?
Witaj,
Według medycyny chińskiej słodycz jest jednym ze smaków koniecznych do utrzymania organizmu w równowadze. Niestety spożywanie dużych ilości cukru rafinowanego powoduje duże szkody.
Ksylitol znany jest już od 1891r., jednak po raz drugi został odkryty przez fińskich naukowców w czasie II wojny światowej, kiedy Finlandia cierpiała na niedostatek cukru. W tym okresie badacze odkryli również jego niezależna od insuliny naturę (związek ten ulega przemianie w organizmie bez udziału insuliny).
Ksylitol jest naturalna substancja, która można również znaleźć w owocach i warzywach włóknistych, w rożnych drzewach liściastych oraz kołach kukurydzy. Co ciekawe, ksylitol w naturalny sposób jest wytwarzany w naszych organizmach. Mimo, ze substancja ta wygląda i smakuje podobnie jak cukier, na tym kończy się podobieństwo ksylitolu do sacharozy.
W przeciwieństwie do sacharozy, ksylitol wzmacnia układ immunologiczny, broni organizm przed infekcjami i ma właściwości opóżniające proces starzenia się. Ksylitol jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, ze zapobiega rozwojowi bakterii. Podczas gdy zwykły cukier zakwasza organizm, ksylitol ma charakter zasadowy.
Ksylitol nie posiada żadnych właściwości toksycznych. Jedynym dyskomfortem, jaki może być odczuwalny przez niektóre wrażliwe osoby, które spożywają duże ilości ksylitolu może być biegunka lub lekkie kurcze.
Ksylitol ma o 40% mniej kalorii i o 75% mniej węglowodanów niż sacharoza. Jest absorbowany powoli, toteż nie wpływa on znacząco na poziom insuliny. To istotna wiadomość dla osób cierpiących na cukrzyce. Ok 30% spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowane przez wątrobę, a pozostała cześć w przewodzie pokarmowym.
Ksylitol jest wskazany przy: infekcjach górnych dróg oddechowych (działa antybakteryjnie), suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny), przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych, chorobach dziąseł i próchnicy, zapaleniu ucha środkowego, likwiduje niemiły zapach z ust, przyjazny przy nadkwasocie żołądka, astmie i alergii, stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnej zakażeniu płuc i oskrzeli.
Ponadto ksylitol jest bardzo wskazany w profilaktyce osteoporozy, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia. Substancja ta może być używana także w formie aerozolu lub kropli. Można je zrobić samodzielnie: 1 cześć cukru rozpuścić w 20 częściach soli fizjologicznej. Taki roztwór można stosować przykładowo przy zapaleniu ucha środkowego. Korzystnie działa tez jako krople do nosa. Zmniejsza objawy alergii.
Na koniec uwaga, nie należy spożywać zbyt dużo ksylitolu, bezpieczna dawka to ok. 15g dziennie. Substancja ta powinna być wprowadzana do diety stopniowo, ponieważ, jak już wspomniano, zbyt duża ilość ksylitolu może wywołać problemy gastryczne.