Zadaj pytanie
14 marca 2015 22:15

ziemniaki jako glowne weglowodany

Witam.Mam pytanko odnosnie ziemniakow,otoz czy moge spozywac je w diecie redukcyjnej jako glowny skladnik wegli?,dzieki i pozdrawiam.
7693
8

Witaj,

 

      Witaj. Wbrew pokutującej w świadomości społecznej opinii, ziemniaki nie są tuczącym warzywem. Wszystko zależy od tego w sąsiedztwie jakich produktów jest podawany. Jeśli obok niego leży schabowy w panierce to oczywiście ogólna kaloryczność posiłku bardzo wzrasta. Ważna jest też ilość spożywanych ziemniaków, oczywiście wszystko co spożywamy w nadmiarze może być tuczące. Przyjrzyjmy się teraz bliżej temu warzywu.
Ok. 100g ziemniaków zawiera jedynie 60-70 kcal, czyli mniej niż chociażby banan. Ziemniaki są doskonałym źródłem skrobi, cukru złożonego, który po spożyciu w wyniku różnych przemian biochemicznych przekształcany jest w glukozę- najprostszy cukier dla naszego organizmu. Skrobia z ziemniaków, w przeciwieństwie do tej występującej w produktach przetworzonych, występuje w otoczeniu cennych dla nas witamin. Na marginesie, warto zauważyć, że produkty wysoko przetworzone są całkowicie pozbawione witamin, ponieważ w wyniku procesu oczyszczania odrzucone zostają otoczki ziaren, które zawierają największe ilości witamin i minerałów. Wróćmy jednak do ziemniaków. Zawierają one sporo witaminy C- ok 16 mg. W 100g. Najwięcej jest jej w bulwach tuż po wykopkach. Im dłużej są przechowywane tym większe są straty witaminy C. W skład kartofli wchodzą też witaminy A, E, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i B6 (pirydoksyna). W bulwach znajdziemy też potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan. Ziemniaki są też źródłem białka roślinnego, co szczególnie powinno zainteresować wegetarian.
           Niektóre z odmian ziemniaków są pod względem wartości zdrowotnych szczególnie istotne. I tak bataty mają spore ilości beta karotenu, przeciwutleniacza, który chroni przed niektórymi nowotworami. Fioletowe ziemniaki, o fioletowym kolorze skórki i wnętrza, są bogate w antocyjany, które obniżają ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
           Ze względu na zawartość potasu, ziemniaki są polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym. Jednocześnie warzywo zawiera bardzo małe ilości sodu (pod warunkiem oczywiście, że ich nie posolimy). Według najnowszych badań, ziemniaki zawierają tzw. kukoaminy, związki obniżające ciśnienie krwi. Więcej kukoamin mają przy tym ziemniaki gotowane niż smażone.
Jak już wspomniano, ziemniaki zawierają skrobię, która jest wskazana dla osób chorych na cukrzycę. Skrobia rozkładana jest stopniowo, toteż po jej spożyciu nie następuje gwałtowny skok cukru we krwi.
           Ziemniaki to jednocześnie warzywo lekkostrawne, dlatego mogą je spożywać osoby mające problemy z układem pokarmowym, np. po zatruciach. Dzięki sporym ilościom błonnika są też świetnym ,,lekiem” na zaparcia i kłopoty z trawieniem. Przynoszą również ulgę osobom cierpiącym na zgagę, oczywiście, jeśli nie smażymy ich na tłuszczu.
Oczywiście, jak wiadomo, każdy kij ma dwa końce, ziemniaków powinny unikać osoby z niewydolnością nerek, w których krwi jest nadmiar potasu. Zdecydowanie warzywo nie powinno gościć na stołach osób chorych na reumatyzm, ponieważ dość często powodują one ból i sztywność stawów.
             Ważny jest sposób przyrządzania ziemniaków. Młode obieramy jak najcieniej, w przeciwieństwie do starych, w których może gromadzić się solanina. Solanina może podrażniać żołądek i powodować bóle głowy. Bulwy gotowane na parze lub w szybkowarze tracą mniej witaminy C. Dobrym sposobem jest też wrzucanie ich do wrzątku, gotowanie w mundurkach lub pieczenie. Ważny jest także sposób krojenia kartofli, im mniej ich powierzchni narażone jest na kontakt z wysoką temperaturą tym mniejszy ubytek witamin. Oczywiście ziemniaki obieramy tuż przed ugotowaniem, ponieważ odstawione na dłuższy czas we wodzie, tracą swoje wartości. Warto również pamiętać, że w zależności od czasu obróbki termicznej zależy IG ziemniaków. I tak, białe ziemniaki, gotowane, pieczone lub pure, mają wysoki IG. Słodkie i młode, dużo niższy IG ziemniaków można znacznie zmniejszyć, zjadając je po wystudzeniu. Stygnące ziemniaki zmieniają swoją strukturę, co powoduje, że węglowodany są wolniej uwalniane do krwi.

        Wracając do Twojego pytania, jak widzisz ziemniaki maja wiele właściwości jednakże warto włączyć do swojej diety także inne źródła węglowodanów, takie jak: kasze, ryże, płatki owsiane. Tylko wówczas będziesz pewien, ze dostarczasz swojemu organizmowi kompletu substancji odżywczych.

dodał odpowiedź 14 marca 2015 22:27
Witaj, Jak najbardziej, jest to bardzo dobre źródło węglowodanów :) Na redukcji pamiętaj o deficycie. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 14 marca 2015 22:29
Dzieki Gracjan,deficyt oczywiscie jest,pozdrawiam
dodał odpowiedź 15 marca 2015 11:43
tak jest to dobre źródło węglowodanów. Lecz ja i tak w miarę możliwosci zamieniał bym ziemniaki w jakimś daniu na kaszę. Oczywiście nie caly czas tylko co 2-3 dzień.
dodał odpowiedź 15 marca 2015 12:39
Jak najbardziej, choć warto czasem zjeść ryż lub kaszę dla urozmaicenia diety.
dodał odpowiedź 15 marca 2015 21:44
Witaj, jak najbardzie to dobre źródło węglowodanów, pozdro!
dodał odpowiedź 26 kwietnia 2015 16:53
Witam a jak to jest z pieczonymi ziemniaczkami: czy kalorie na 100 gram należy liczyć na surowych ziemniakach czy po upieczeniu ?? pieczone tracą na wadze około 30-50% masy co powoduje że ze 100 gram zrobi sie około 50 gram ?? JAK TO Z TYM JEST ??
dodał odpowiedź 26 kwietnia 2015 17:56
polecam ziemniaki z piekarnika, bardzo zdrowe, smaczne na pewno nie przeszkadzają w redukcji
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie