tluszcze w diecie.
Witaj,
Masło i margaryna są do siebie bardzo podobne. W łyżeczce jednego i drugiego produktu znajdziemy ok. 4g tłuszczu oraz 35 kalorii. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego bogatym w niekorzystny dla naszego zdrowia tłuszcz nasycony oraz cholesterol. Podczas doby nie powinniśmy spożywać więcej cholesterolu niż 300mg. Dla przykładu 5g masła śmietankowego zawiera 11 mg cholesterolu. Oczywiście, organizm nie mógłby się bez niego obyć-cholesterol jest składnikiem strukturalnym błon komórkowych, a ponadto prekursorem hormonów sterydowych kory nadnerczy, kwasów żółciowych oraz witaminy D3. Z drugiej strony, masło jest dobrym źródłem rozpuszczalnych w tłuszczu witamin D,A, E, K. W maśle znajdziemy także CLA, które sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów. Ponadto, produkt ten jest źródłem dobrze przyswajalnego jodu, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Występują w nim również duże ilości selenu, który jest ważnym przeciwutleniaczem. Poza tym znajdziemy w maśle mangan, chrom, cynk i miedz.
Margaryna z kolei powstaje z oleju roślinnego, zawiera mało tłuszczów nasyconych. Jednak ze względu na fakt, ze w procesie produkcji margaryny płynny olej roślinny jest utwardzany, znajduje się w niej dużo tłuszczów trans. Tłuszcze te podnoszą poziom ,,złego" cholesterolu i obniżają poziom ,,dobrego". Tłuszcze trans uchodzą za groźniejsze dla zdrowia niż tłuszcze nasycone. Oczywiście minimalne ilości tych tłuszczów znajdują się w mięsie, produktach mlecznych, jednak większość z nich wytwarza się sztucznie w procesach uwodornienia tłuszczów roślinnych. Według badań przeprowadzonych przez Instytut Medycyny Stanów Zjednoczonych w 2006r., mogą one także zwiększać tendencje do otłuszczenia się typu ,jabłko", a wiec gromadzić tłuszcz trzewny w okolicy pasa, co może prowadzić do cukrzycy drugiego typu, nadciśnienia i chorób serca.
Na dzień dzisiejszy nie ustanowiono bezpiecznego zakresu ilości tłuszczy trans w diecie, dlatego zalecenia IMSZ mówią, aby starać się minimalizować udział tych tłuszczów w jadłospisie. Większość światowych departamentów ds. Zdrowia mówi o tym, ze te kwasy tłuszczowe nie powinny mieć większego udziału w diecie niż 5g dziennie. Powyższe kwestie stawiają pod znakiem zapytania spożywanie margaryny.
Jeśli już chcesz spożywać któryś z tych tłuszczy to lepiej wybieraj już masło. Chociaż najlepiej byłoby spożywać również masło sporadycznie. Do swojej diety włącz raczej zdrowe źródła tłuszczy: orzechy, ryby, oleje i oliwy.