Jaka jest różnica miedzy kwasami omega3, omega6 i omega9?
Pytanie jak wyżej i jakie sa najlepsze źrodła tych kwasów tłuszczowych?
Witaj,
Kwasy tłuszczowe omega 3 uwzględniają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe: kwas alfą-linolenowy i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe: EPA oraz DHA, które można znaleźć tylko w olejach pochodzących z ryb. Te kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu układu odpornościowego, krążenia oraz regulacji hormonów. Kwasy tłuszczowe omega 3 chronią przed chorobami serca, chronią przed choroba Alzheimera. Ponadto mogą wspomagać leczenie depresji oraz pomoc dzieciom dotkniętym dysleksją oraz ADHD. u osób, które regularnie ćwiczą, kwasy tłuszczowe omega 3 zwiększają dostarczanie tlenu do mięśni oraz zwiększają wydolność tlenową. Wspomagają także leczenie stanów zapalnych oraz przyspieszają regeneracje.
Kwasów omega 3 potrzeba niewiele aby utrzymać się w zdrowiu. Faktem jednak jest to, ze znajdują się one w niewielu produktach, toteż sporo osób może cierpieć na ich niedobór. Dziennie powinno się przyjmować 0,9g kwasów omega 3. Aby uzyskać te dawkę warto przyjmować dziennie łyżkę oleju roślinnego bogatego w te kwasy. Główne źródła to: sardynki, makrela, łosoś, świeży tuńczyk, śledź, pstrąg, orzechy włoskie, pestki dyni, olej z pestek dyni, siemię lniane, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy.
Kwasy omega 6 dużo częściej występują w żywności niż omega 3. Dlatego tez obecnie więcej ludzi spożywa więcej tych pierwszych, co prowadzi do zaburzenia ilości prostaglandyn (,,mini" hormonów odpowiedzialnych za kontrolowanie procesów krzepnięcia krwi, stanów zapalnych i układu odpornościowego). Kwasy omega 6 występują w: olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej z krokosza barwierskiego.
Kwasy tłuszczowe omega 9 to jednonienasycone kwasy tłuszczowe występujące głownie w oliwie z oliwek. Odgrywają one dużą rolę w profilaktyce antymiażdżycowej. Wpływają na obniżenie cholesterolu całkowitego, obniżają frakcje LDL, podwyższając jednocześnie poziom cholesterolu HDL. Główne źródła kwasów tłuszczowych omega 9 to: wspomniana oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej sojowy, olej sezamowy, orzeszki ziemne.
Warunkiem prawidłowego działania wszystkich trzech rodzajów nienasyconych kwasów tłuszczowych jest ich odpowiednia proporcja w codziennej diecie. Standardowa dieta dostarcza duże ilości kwasów omega 6 przy jednocześnie małej podaży kwasów omega 3. Wzajemny stosunek obu kwasów tłuszczowych wynosi średnio 20:1, podczas gdy prawidłowo powinien się mieścić w przedziale od 4:1 do 2:1. Prawidłowe proporcje miedzy tymi kwasami są bardzo istotne dla zdrowia. Długotrwały nadmiar kwasów omega 6 prowadzi do powstania związków o charakterze zapalnym, podczas gdy w wyniku przemian kwasów omega 3 wytwarzane są związki o charakterze przeciwzapalnym. Oprócz tego długotrwałe spożycie kwasów omega 6 sprzyja osłabieniu funkcji układu odpornościowego i nadmiernej skłonności do stanów zapalnych organizmu.
Istotna z punktu widzenia prawidłowej budowy błon komórkowych jest również odpowiednia ilość kwasów omega 9. Kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 powodują wzrost przepuszczalności, natomiast omega 9 zmniejszają ich przepuszczalność. Dzięki temu równoważą działanie NNKT i regulują płynność błon komórkowych.