Ser mozzarella - czy dobry dla zachowania sylwetki?
Chciałabym się dowiedzieć czy ser mozzarella są tak samo tuczące jak ser gouda czy itp.Zazwyczaj ser mozzarella jadam rano na śniadanie albo daję do pizzy z mąki pełnoziarnistej .Lepiej ją odstawić całkiem czy jeść ale ograniczać?
Witaj,
Nabiał może stanowić cenne źródło białka, wapnia, witamin z grupy B oraz witamin D, A, E i K2. Wśród tego typu produktów wyróżnia się ser mozzarella.
W mozzarelli znajdziemy przede wszystkim ponad piec razy więcej wapnia niż w chudym twarogu (w 100g mamy 100 mg wapnia). Zalecane dzienne spożycie tego pierwiastka mieści się w przedziale od 900 do 1200mg. Walorem mozzarelli jest także korzystny stosunek wapnia do fosforu.
W tym serze znajdziemy także spore ilości witaminy B12. Witamina ta jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego i krwiotwórczego, uczestniczy tez w przemianach metabolicznych węglowodanów, białek i tłuszczy. Źródłem B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również sery podpuszczkowe miękkie, takie jak mozzarella. W 100g porcji zawarte jest 2,6mcg tej witaminy, czyli 100% dziennego zapotrzebowania.
Mozzarella to również dobre źródło selenu. W 100g tego produktu zawarte jest ok. 20mcg tego pierwiastka. Ta dawka pozwala pokryć ok. 40-50% dziennego zapotrzebowania.
Chociaż ser mozzarella jest głownie źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, to warto pamiętać, ze cześć z nich stanowią kwasy krótko- i średniołańcuchowe wykazujące korzystny wpływ na nasz organizm. Mozzarella zawiera ponadto CLA. Oprócz tego dostarcza pewnej dawki fosfolipidów korzystnie wpływających na układ nerwowy, gospodarkę energetyczna i funkcjonowanie wątroby.
Wracając do Twojego pytania, nie widzę przeciwwskazań by włączyć ten ser do diety. Pamiętaj jednak żeby trzymać się swojego dziennego limitu kalorii.
Zobacz również
Precyzyjne spalanie tkanki tłuszczowej