Zadaj pytanie
5 marca 2015 22:00

Pieczarki,grzyby ??

Witam co sądzicie o pieczarkach czy innych grzybach,bo są bardzo dobrym urozmaiceniem w diecie dla mnie . Podobno mają dużo walorów ? Można spokojnie stosować na redukcji,czy spowalniają wchłanianie składników? (w sensie cieżko strwane czy są?) Ktoś coś więcej wie,spotkała się z tematem :) Pozdrowienia
3592
5

Witaj,

 

     Grzyby w 70-90% składają się z wody. Pozostały ich budulec to przede wszystkim białka, w tym aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Ze względu na zawartość chityny grzyby są ciężkostrawne. Można jednak zwiększyć ich strawność odpowiednio je rozdrabniający, gotując, a później dokładnie gryząc.

    Chityna pełni role błonnika, nie jest ona trawioną w ludzkim organizmie, ale wpływa korzystnie na prace przewodu pokarmowego. Grzyby zawierają tez wiele cennych substancji, takich jak: selen, witaminy z grupy B, witaminę D ( szczególnie pieczarki).

     W grzybach znajdziemy także dużo soli mineralnych, w tym takich pierwiastków jak potas, fosfor, wapń, sód, żelazo, mangan, miedz, fluor, ołów. Ponadto w kapeluszu znajdziemy siarkę, w skórce kapelusza-chrom i krzem, a w trzonie-wapń i glin. Niektóre z wymienionych pierwiastków zaliczane są do metali ciężkich, ponadto niektóre z grzybów maja zdolność do kumulacji pierwiastków śladowych występujących w dużych ilościach w rejonie ich rozwoju.

     Co ciekawe, grzyby zawierają w swoim składzie dobrze przyswajalne węglowodany. Są one podobnie przyswajalne jak cukry w mleku i znacznie lepiej wchłaniane od tych zawartych w roślinach. Tłuszcze stanowią ok. 1,5-10% grzyba. Przypominają one tłuszcze zwierzęce,a ich strawność jest bardzo wysoka.

    Kiedy decydujemy się dodać do posiłku grzyby warto zwrócić uwagę na boczniaki. Zawierają one białko przyswajalne w 70%, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Maja spore ilości witamin z grupy B, witaminę C. Obfitują w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Co więcej, badacze wyizolowali z boczniaka beta-glukan-związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory.

     Spożywanie tych grzybów obniża stężenie cholesterolu. Ponadto boczniaki zawierają ergotioneinę-przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się.

     Podsumowując, śmiało można sięgać po grzyby jako dodatek do dania, w szczególności zaś po boczniaki.

dodał odpowiedź 5 marca 2015 22:12
Witaj, Same grzyby w sobie, są dość fajnym dodatkiem do diety. Mają dosyć mało kalorii, większość stanowi woda zatem dość dobry zapychacz. Jednak jedynym minusem jest to, że posiadają błonnik który jest dosyć ciężko trawionym przez człowieka. Dlatego też grzyby dość długo się trawią, ale tak to śmiało bym z nich korzystał :) Pozdrawiam
dodał komentarz 5 marca 2015 22:15
Thanks man :)
dodał odpowiedź 5 marca 2015 22:30
Nie traktowałbym ich jakoś specjalnie, tylko tak jak resztę mało kalorycznych warzyw ;)
dodał odpowiedź 6 marca 2015 17:49
grzyby są ciężko strawne i nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych. Mimo tego są dobrym urozmaiceniem codziennej diety.
dodał odpowiedź 6 kwietnia 2015 15:17
Dobrze, że ekspert powiedział coś sensownego bo niestety reszta komentarzy to nic nie wnoszące bzdury, służące nabijaniu komentarzy. Niestety ta strona bardzo wiele na tym traci, że każdy może napisać coś i praktycznie nikt tego nie kontroluje, ani nie usuwa.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie