Dieta podczas treningu na siłowni
Witam mam mały problem z rozpisaniem mojej diety !Zjadam od 4 d0 6 posiłkow dziennie regularnych oczywiscie ,trenuje 5 dni w tygodniu moja waga to 88 kilo
1539
5
dodał odpowiedź 1 marca 2015 17:53
Wylicz zapotrzebowanie waga*24* współczynnik aktywności od 1 do 1.5. W zależności od celu dodaj lub utnij kalorie. Całą pulę podziel na ilość posiłków i otrzymasz równe kalorie na każdy posiłek. Makro mniej więcej trzymaj tak 50% węgle 20 Tłuszcze i 30 białko.
dodał odpowiedź 1 marca 2015 17:55
Witaj,
No za dużo to tutaj się nie pochwaliłeś, w czym tkwi problem... No ale postaram się pomóc. Bardzo ważną kwestią na początku będzie zapotrzebowanie kaloryczne. Skorzystaj z następującego wzoru : waga*24*współczynnik aktywności (1.1-1.5) i dodaj od 300-500 Kcal (jeśli chcesz nabrać masy mięśniowej) lub odejmij 300-500 Kcal . Jeśli po dodaniu 500 Kcal waga dalej będzie stała to dodaj kolejne 300 i tak do skutku, aż waga nie ruszy. Całe to zapotrzebowanie rozłóż na następujące makroskładniki : węglowodany - 50% / białko 20-30% / tłuszcze 30-20%. Staraj się korzystać z następujących produktów : węglowodany - ryże,makarony,kasze,wszelkiego rodzaju płatki, produkty pełnoziarniste, owoce (węgle proste) / białko - mięsa,jaja,nabiał,ryby / tłuszcze - oliwa,oleje, różnego rodzaju orzechy. Całe zapotrzebowanie rozbij od 4-6 posiłków w ciągu dnia. Co do liczenia kalorii bardzo mogą Ci się przydać takie serwisy jak : MyfitnessPal czy Potreningu. Jeśli zrzucasz wagę, bardzo ważną kwestią będzie trening cardio. Na początku proponuję 3x w tygodniu po 30-40 minut. Z czasem możesz dokładać sesje, jak i wykonywać trening HIIT. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 1 marca 2015 19:18
musisz obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne i według niego układasz dietę. ( 50% węglowodany, 30% białko i 20% tłuszcze). Sam musisz już ją sobie ułożyć na swój portfel. Możesz ją tutaj dać a my sprawdzimy ją ci i powiemy co w niej zmienić. na tej stronie masz podane wartości poszczególnych produktów. http://www.fitwit.pl/witadieta
dodał odpowiedź 1 marca 2015 19:42
Oblicz swoje zapotrzebowanie i dobierz makrosy. Nie sugeruj się kolegami podającymi abyś jadł 30% białka ponieważ mogą Ci wyjść kosmiczne liczby na dużych kaloriach. A za dużo białka to nie ciekawa sprawa dla organizmu. Na masie zdecydowanie wystarczy ok 1,8-2g białka na kilogram masy ciała a resztę, czyli węgle i tłuszcze dopasuj do siebie. Chodzi mi o to jak reagujesz na poszczególne makroskładniki.
dodał odpowiedź 2 marca 2015 23:18
Dziekuje bardzo za pomoc !!