Wszystko o omega 3?
Witaj,
Omega 3 wraz z omega 6 oraz omega 9 zaliczają się do tzw. nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwasy te nie są syntetyzowane w organizmie człowieka, toteż muszą być dostarczane z pożywieniem. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj EPA – kwas eikozapentaenowy – rodzaj omega 3. Znajdziemy go głównie w rybach morskich, kawiorze oraz owocach morza. Kolejnym kwasem o tożsamym źródle pochodzenia jest DHA – kwas dokozaheksaenowy. Wreszcie ALA – kwas alfa-linolenowy, który występuje w siemieniu lnianym, oleju lnianym, orzechach włoskich, oleju rzepakowym, sojowym a także w zielonych warzywach liściastych. Z kwasów tłuszczowych warto też wskazać omega 6, który znajdziemy w łososiu, makreli, pstrągu, orzechach włoskich, olejach roślinnych i soi. Większość z nas dostarcza kwasów omega 6 w wystarczającej ilości, problem jest z ilością kwasów omega 3 w diecie.
Kwasy omega 3 i omega 6 spełniają wiele ważnych funkcji w naszym organizmie:
1. Wspomagają pracę serca i układu krążenia ( podnoszą poziom ,,dobrego” cholesterolu (HDL), obniżają ilość ,,złego” (LDH) oraz poziom trójglicerydów we krwi;
Są niezbędne dla pracy mózgu i centralnego układu nerwowego. Zwłaszcza DHA jest niezbędny dla właściwego funkcjonowania ośrodka wzroku i koordynacji. Podnosi też zdolność uczenia się.
2. Są prekursorami niektórych hormonów odpowiedzialnych za niektóre procesy w naszym organizmie (np. reakcje układu odpornościowego). Ponadto uczestniczą w budowie serotoniny (hormonu szczęścia), której właściwy poziom oddala ryzyko depresji.
3. Mają dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie (zmiany zauważalne są już po 3 miesiącach stosowania);
4. Pomagają łagodzić stany zapalne stawów i kręgosłupa. Wykazują działanie przeciwzapalne;
5. Wspomagają odchudzanie, omega 3 i omega 6 nie odkładają się w komórkach tłuszczowych. 6. Ponadto wspomagając pracę mózgu mają wpływ na jego prawidłową reakcję na leptynę (hormon wytwarzany przez tkankę tłuszczową) Leptyna wpływa na zmniejszenie apetytu i reguluje poziom stężenia glukozy we krwi.
7. Podnoszą odporność organizmu, wspomagają procesy regeneracyjne po przebytej chorobie. Przeciwdziałają ponadto zmianom nowotworowym, astmom i alergiom.