Łączenie białka pełno i nie pełnowartościowego
Witam.
Na temat białka pełno i nie pełno wartościowego mówił Pan już dużo lecz chciałbym się dowiedzieć.
Co Pan uważa o łączeniu białka pełno z niepełnowartościowym. Czy jeśli połączy się w jednym posiłku białko np z jajek (lub inny rodzaj pełnowartościowego) i białko roślinne o podobnym czasie wchłaniania to czy będzie pełen profil aminokwasowy oraz pełnowartościowe białko z zarówno roślinnego jak i zwierzęcego ?
Pozdrawiam
Na temat białka pełno i nie pełno wartościowego mówił Pan już dużo lecz chciałbym się dowiedzieć.
Co Pan uważa o łączeniu białka pełno z niepełnowartościowym. Czy jeśli połączy się w jednym posiłku białko np z jajek (lub inny rodzaj pełnowartościowego) i białko roślinne o podobnym czasie wchłaniania to czy będzie pełen profil aminokwasowy oraz pełnowartościowe białko z zarówno roślinnego jak i zwierzęcego ?
Pozdrawiam
673
3
dodał odpowiedź 9 lutego 2015 08:21
Jeśli wliczasz białko z ryżu i białko z kurczaka. To nie ma problemu. Jednak nie można traktować białka zwierzęcego jako główne źródło białka
dodał odpowiedź 9 lutego 2015 19:48
Bardzo dobrze robisz trzeba zachowac balans pomiędzy zwierzęcymi i roślinnymi bo nie skupiajmy sie tylko na mieśniach białka roślinne też są potrzebne
dodał odpowiedź 13 lutego 2015 09:41
tak spożywaj i białko zwierzęce i roślinne. Nie można tylko jeść tego zwierzęcego.