16 listopada 2013 08:13 •
Zalewania białka wrzątkiem
Jak to jest z tym białkiem, mogę zalać płatki owsiane już z wymieszanym białkiem?
Czy one stracą swoje wartości odżywcze?
Czy one stracą swoje wartości odżywcze?
10516
8
dodał odpowiedź 16 listopada 2013 08:32
Wartości odżywczych nie stracą ale mogą się ściąć.
dodał odpowiedź 16 listopada 2013 10:23
Nie straca, śmiało mozesz tak robić.
dodał odpowiedź 16 listopada 2013 11:36
bardzo lekko stracą ale roznicy zbyt duzej nie ma, mozesz zalewać
dodał odpowiedź 16 listopada 2013 12:04
Witam, tak jak już napisali inni oczywiście wartości odżywcze magicznie nie wyparują ;) białko serwartkowe to świetny dodatek do różnych dań, gdzie nie ma go za wiele, a dodatkowo jeszcze polesza smak, np naleśniki (z mąką orkiszową), różnego rodzaju ciastka czy to z płatków owsianych czy też jakieś inne. Temeratura obróbki termicznej nie wpłynie na wartości odżywcze, niezależnie czy będzie to wrzątek, rozgrzana patelnia, czy piekarnik ;) pozdrawiam, Michał Porada
dodał odpowiedź 16 listopada 2013 15:08
Dokładnie tak jak napisał Pan Michał, poza tym, zauważmy, że takie produkty jak jaja kurze, pierś z kurczaka, czy inne mięsa zawsze poddajemy obróbce termicznej - smażymy, gotujemy je, nie spożywamy ich przecież na surowo, aby zachować w nich białko, to samo jest z białkiem w prochu... Pozdrawiam! :)
dodał odpowiedź 16 listopada 2013 16:42
Swietne rozwiazanie, aby zwiększyć ilosc przyjmowanego białka i nie jednokrotnie smak potrawy, wracajac do pytania to smialo zalewaj nic sie nie powinno stac ;)
dodał odpowiedź 16 listopada 2013 21:54
Nie, nie tracą ;)
dodał odpowiedź 16 listopada 2013 22:47
Sam tak robiłem, nie było z tego powodu żadnych problemów. :D