odpowiednia dieta?
Przechodzę od razu do konkretów.
Wiek 19 lat, waga 71 kg przy wzroście 176.
Moje pytanie odnosi się do mojej diety na " masę ". Nie wiem czy mam coś w niej zmienić, czy jest czegoś za mało lub za dużo. Analizowałem ją pod różnymi kontami i dla mnie jest ok lecz wolę się upewnić na 100% :)
Przyda mi się opina kogoś bardziej doświadczonego ode mnie.
Pierwszy posiłek:
pol szklanki platkow owsianych gorskich
250 ml mleka 0,5%
pare rodzynek dla smaku
Jajecznica z 3 calych jaj
Jakiś owoc
Drugi posiłek:
chleb razowy
ser + szynka
warzywa
Trzeci posiłek:
chleb razowy
ser + szynka
warzywa/owoc
Czwarty posiłek:
ryż/makaron/ziemniaki
ryba/wołowina/kurczak
owoce/warzywa
Piąty posiłek:
ryż/makaron/ziemniaki
ryba/wołowina/kurczak
owoce/warzyw
Szósty posiłek:
chleb razowy
twaróg ok. 150g
10g oliwy z oliwek
Witamy,
wszystko zależy od tego, czy jest Pan osobą, która lubi ćwiczyć i traktuje to jako jeden z wielu dodatków w życiu, czy podchodzi Pan do kwestii treningów bardzo profesjonalnie. Jeśli to piersze, wówczas dieta jest ok. Jeśli to drugie – wymaga trochę zmian.
Warto przemyśleć sprawę mleka, aczkolwiek zdajemy sobie sprawę z tego, że część populacji toleruje mleko i różne jego ilości. Owoce są ok, ale nie w nadmiarze.
W diecie powinny znaleźć się przede wszystkim następujące produkty:
- węglowodany złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze);
- białko: chude mięso drobiowe, jajka, sery, ryby;
- zdrowe tłuszcze: orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, ryby, oliwa z oliwek, olej lniany;
- warzywa: przede wszystkim brokuły, które poprzez ujemny bilans kaloryczny ułatwiają/przyspieszają odchudzanie, ale także szpinak, pomidory, cukinia i inne warzywa.
Posiłek przedtreningowy powinien być odpowiednio kaloryczny, aby dostarczyć energii na cały trening. W szczególności powinniśmy oprzeć się na węglowodanach złożonych, takich jak ryż brązowy, kasze, makaron pełnoziarnisty. Preferowane jest także chude mięso drobiowe, wołowe lub ryba i warzywa, zwłaszcza brokuły, szpinak lub inne wg uznania.
Ważne jest także ustalenia swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i w zależności od celu spożywanie więcej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie (masa, siła) lub mniej (redukcja).
Kwestię obliczania zapotrzebowania kalorycznego omówił Michał Karmowski (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI
W przypadku dużej aktywności fizycznej można przyjąć następujący rozkład makroskładników:
- węglowodany 50%,
- białko 30%,
- tłuszcze 20%.
Niemniej nie jest to jedyne rozwiązanie, można na przykład wyjść od podaży białka i tak:
- od wyliczonego zapotrzebowania kalorycznego uciąć równowartość białka w ilości 2g/kgmc,
- następnie od tego odjąć podaż tłuszczów na poziomie 1g/kgmc,
- reszta kalorii powinna pochodzić z węglowodanów.
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):