śledzie a redukcja
Witaj,
Śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie oznacza to oczywiście, ze są bardzo kaloryczne. 100g porcja dostarcza ok. 160 kcal. Maja przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Natomiast zawarty w nich kwas omega-3 przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają tez na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentracje.
Te ryby są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają 16g tłuszczu w 100g. Co nie jest mała porcja, jednak zawartość tego tłuszczu jest główna zaleta śledzi. 70% tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Szczególnie cenny jest kwas EPA, który rozszerza naczynia krwionośne, redukuje zlepianie krwinek i tworzenie zakrzepów. Ponadto reguluje ciśnienie krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu. Oprócz tego zwiększa odporność.
Śledzie są bogatym źródłem witamin D, A i E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jest w nich także sporo witamin B6 oraz B12. Śledzie dostarczają także żelaza, cynku, miedzi, fosforu i jodu.
Pieczone w piekarniku, duszone lub gotowane na parze są lekkostrawne. Mogą wiec być wartościowym daniem, które można spożywać również w okresie diety redukcyjnej. Oczywiście w tym okresie raczej odradzam spożywanie śledzi w śmietanie lub w oleju.
Zobacz również
Precyzyjne spalanie tkanki tłuszczowej