Zadaj pytanie
18 grudnia 2014 18:09

olej ryzowy , oliwa itd.

cześć. który tłuszcz do smażenia przeważnie lepszy będzie podczas robienia masy - olej ryżowy czy oliwa z oliwek ? Czy podczas robienia masy zawsze brzuch musi rosnąć - zwiększać rozmiary ? i ostatnie pytanie czy układając sobie dietę "idealną" - 300-500 kcal na plusie , składniki wyliczone jest opcja aby zalać się tłuszczem czy raczej nie powinno tak się stać ?
1467
5
dodał odpowiedź 18 grudnia 2014 18:34
Witam. Olej ryżowy będzie lepszy do smażenia. Brzuch musi rosnąć z 2 powodów: po pierwsze zwiększa się tkanka tłuszczowa, która lubi odkładać się w okolicach brzucha i po drugie na masie jemy więcej więc rozpychamy żołądek przez co brzuch jest wydęty (tutaj mogą pomóc zielone herbatki albo po prostu jedzmy dużo kalorii w małej ilości pożywienia). Nawet dieta idealna nie pomoże i ten tłuszcz będzie się odkładał w pewnym stopniu. Nie ma co się martwić, przyjdzie czas na redukcje i spali się ten tłuszcz. Pozdrawiam i życzę pokaźnych efektów.
dodał odpowiedź 18 grudnia 2014 19:12
Siemanko, polecam ryżowy. Na masie zawsze trochę odłoży w postaci tkanki tłuszczowej. Możesz wwykonywać trening cardio np po treningu 20-30 minut.
dodał odpowiedź 18 grudnia 2014 21:50
Witaj. Zdecydowanie olej ryżowy, jeżeli chodzi o dłuższe smażenie, gdyż jego temperatura dymienia jest znacznie wyższa niż oliwy z oliwek (tej z pierwszego tłoczenia - która to nada się do smażenia, ale krótkotrwałego). Ogólnie, żeby Ci trochę to wyjaśnić to najlepiej smażyć na tłuszczach nasyconych (jednak moim zdaniem smalec tutaj odpada), takich jak masło klarowane, olej kokosowy itd. itp. Następne z kolei są tłuszcze jednonienasycone, które również mają dość wysoką temperaturę dymienia, czyli np. ten olej ryżowy który wymieniłeś. Jest on również dobry z uwagi na to, że nie zmienia smaku potraw. No i przejdźmy do tłuszczy wielonienasyconych, które nie nadają się z reguły do smażenia, gdyż ta temperatura wrzenia jest niższa niż w przypadku nasyconych i jednonienasyconych. Takimi tłuszczami są np. olej słonecznikowy, olej lniany (on doskonale nada się na zimno - nie unikaj go, tylko po prostu nie smaż na nim). Olejem z przewagą tłuszczów wielonienasyconych jest również olej rzepakowy, jednak ten nada się do smażenia i jest naprawdę dobrą alternatywą. Dlaczego? Zawiera on dużo przeciwutleniaczy, co nie pozwala mu się tak szybko utlenić (Witamina E, która zawiera w składzie tokoferole). Więc taki olej rzepakowy będzie na pewno lepszym rozwiązaniem niż pozostałe oleje z przewagą tłuszczy wielonienasyconych. Co do drugiej części pytania to odkładanie się tłuszczu jest nieodzownym elementem okresu masowania. Tzn. każda nadwyżka równa się przyrostowi większej lub mniejszej ilości tkanki tłuszczowej. Oczywiście możemy "przeciwdziałać", czyli mała nadwyżka kaloryczna, ewentualnie aeroby (które polecam również w okresie budowania masy), no i stopniowe zwiększanie kalorii. To pozwoli zachować w miarę przyzwoity poziom otłuszczenia i nie spowoduję efektu jojo, który zazwyczaj towarzyszy nagłemu dodaniu sporej ilości kalorii. Nie wiem czy ująłem wszystko co chciałem... Mam nadzieję, że tak i ta odpowiedź chociaż trochę Ci pomoże. Tak czy siak, w razie pytań możesz śmiało pisać. Pozdrawiam serdecznie :)
dodał odpowiedź 20 grudnia 2014 01:11
Generalnie poziom tkantki tłuszczowej na masie zawsze troche wzrosnie, ale mozna to kontrolowac robiac cardio. Polecam 3 sesje po 20-30 minut po treningu o sredniej intensywnosci. Co do brzucha to moze on byc troche wiekszy przez to, ze je sie wiecej na masie, łapie trochę wody i to wszsytko tam siedzi w jelitach. Aczkolwiek jesli sie nie zalejesz tłuszczem to jego rozmary jakoś gwałtownie nie wzrosną.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie