Warzywa - pytanie
Przegryzki - dwie łodygi selera naciowego i jedna cukinia, ogórek itp
Do obiadu - około 7 główek brukselki gotowanej, trochę gotowanego selera i kalafiora.
Witaj,
W związku z tematem spożywania warzyw w diecie, istnieją dwie szkoły. W opinii jednych powinne one być wliczany w bilans energetyczny, zdaniem innych natomiast nie ma takiej potrzeby, ponieważ warzywa powinno się zjadać wręcz obowiązkowo.
W tradycyjnej piramidzie żywienia zajmują one drugie miejsce zaraz po produktach zbożowych. Wraz z owocami powinny być spożywane w ilości 600-700g dziennie ze względu na swoje walory prozdrowotne.
Warzywa mogą być spokojnie włączone do diety, ponieważ są niskokaloryczne, są oczywiście pewne wyjątki, o których za chwile. Średnio warzywa zawierają od 10-40 kcal. Warzywa zawierają dużo wody i mało węglowodanów, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi i nie powodują nagłych napadów głodu. Kolejną ich zaletą jest to bogactwo zawartych w nich witamin i składników mineralnych, które pozwalają uniknąć niedoborów pokarmowych.
Warzywa zawierają bardzo małą ilość białka. Średnia zawartość białka wynosi 2%. Białko ma bardzo małą wartość biologiczną, z wyjątkiem soi i ziemniaków. Składa się ono z łatwo rozpuszczalnych albumin i globulin, które podczas gotowania osadzają się w postaci piany na brzegach garnka.
Zawartość tłuszczu jest niska u większości warzyw. Waha się ona pomiędzy 0,5 - 2% (oleiste 18-30 %). Tłuszcz składa się głównie ze złożonych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Istotna dla naszego odżywiania się jest wysoka zawartość składników balastowych. Zapobiegają one zaparciom i prowadzą do obniżenia poziomu cholesterolu poprzez wzmożone usuwanie kwasów żółciowych z przewodu pokarmowego.
Oczywiście zdarzają się wśród warzyw takie, które ze względu na spora ilość skrobie, będą się charakteryzowały większa kalorycznością. Nalezą do nich: ziemniaki, buraki, gotowana marchew, groszek, kukurydza, bob oraz warzywa strączkowe. Najbardziej kaloryczne spośród nich są te ostatnie, wartość energetyczna sięga tu rzędu 300 kcal. Wszystkie tego typu warzywa należy spożywać w ograniczonych ilościach, zaś te najbardziej kaloryczne warto wliczać do dziennego bilansu.
brokuły, cebula, cykoria, dynia, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepa, kapusta, papryka, por, rzodkiewka, seler korzeniowy i naciowy, szparagi oraz szpinak. Ich wartość energetyczna nie przekracza 30 kcal w 100g, więc możesz je jadać w większych ilościach.
Najbardziej polecane są warzywa mocno zielone oraz żółte, pomarańczowe i czerwone. Zawierają one witaminy A oraz E, kwas foliowy a także przeciwutleniacze. Warto wiedzieć, ze im intensywniejszy kolor, tym więcej składników odżywczych posiada warzywo. W okresie jesienno-zimowym warto wzbogacić dietę o warzywa zawierające witaminę C, takie jak: liście pietruszki, czerwona papryka, jarmuż, brokuły, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusta oraz szpinak.
Warzywa bogate w potas mogą okazać się skuteczne w walce z nadmierna retencja wody w organizmie. Do takich warzyw nalezą: pomidory, ziemniaki, pietruszka, jarmuż, czosnek, chrzan, buraki, brukselka i brokuły.