26 listopada 2014 20:29 •
Makaron; jeść czy nie jeść?
Spotkałem się z opinią, że lepiej unikać makaronów na redukcji, nawet tych pełnoziarnistych z pszenicy twardej durum, ponieważ jest to produkt poddany wcześniej dużej obróbce(chodzi o przemiał mąki)
To prawda czy wsadzić to raczej między bajki??
Pytam, ponieważ ostatnio czerpałem dużą ilość węgli z makaronów pełnoziarnistych durum i faktycznie widziałem przestój w redukcji, jednak nie jestem pewien czy to faktycznie miało jakiś wpływ.
To prawda czy wsadzić to raczej między bajki??
Pytam, ponieważ ostatnio czerpałem dużą ilość węgli z makaronów pełnoziarnistych durum i faktycznie widziałem przestój w redukcji, jednak nie jestem pewien czy to faktycznie miało jakiś wpływ.
7601
5
dodał odpowiedź 26 listopada 2014 21:00
Witaj,
Inny jest makaron durum, a inny jest makaron w pełni pełnoziarnisty. Być może spotkałeś się z takim stwierdzeniem, gdyż w porównaniu do pełnoziarnistego ma większy IG. Co do przemiału, to jest to słabszy przemiał od pełnoziarnistych. Szczerze to moim podstawowym źródłem węglowodanów na redukcji był,jest i będzie makaron (jakoś nie lubię ryżu) i nawet jedząc normalny z czystej mąki widziałem efekty. Wszystko siedzi w kaloriach, przeanalizuj swoje zapotrzebowanie czy na pewno jest deficyt. Możesz także zastosować cheat meale lub trening interwałowy. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 26 listopada 2014 21:25
Bez problemu możesz włączać do diety makaron pełnoziarnisty, jeżeli nie przygotowujesz się do zawodów sylwetkowych, ani nie podchodzisz zawodowo do fitnessu/kulturystyki, to możesz także używać makaronu typu durum z pszenicy, lecz w przypadku pszenicy - uważałbym na redukcji.
dodał odpowiedź 26 listopada 2014 22:45
Siemanko,
śmiało możesz wcinać makaron na redukcji. Pamiętaj żeby Twoje zapotrzebowanie się zgadzało oraz makroskładniki. Pozdro
dodał odpowiedź 1 grudnia 2014 21:23
Makaron poleca sie na masę więc na redukcji,nie :)