24 listopada 2014 08:45 •
Prawidłowe łączenie pokarmów
Witam
Jedni mówią że węglowodany i białka należy ze sobą mieszkać inni że nie.Chodzi mi tu głównie o łączenie mięsa z np.ziemniakami,kaszami,ryżem.Czy takie połączenie jest złe? jeżeli tak do dlaczego? czy chodzi o to że nasz ogranizm wtedy nie wie co trawić w pierwszej kolejności czy od tego się po prostu tyje?
Proszę o odpowiedzi
z góry wielkie dzięki ;)
Jedni mówią że węglowodany i białka należy ze sobą mieszkać inni że nie.Chodzi mi tu głównie o łączenie mięsa z np.ziemniakami,kaszami,ryżem.Czy takie połączenie jest złe? jeżeli tak do dlaczego? czy chodzi o to że nasz ogranizm wtedy nie wie co trawić w pierwszej kolejności czy od tego się po prostu tyje?
Proszę o odpowiedzi
z góry wielkie dzięki ;)
1000
5
dodał odpowiedź 24 listopada 2014 09:42
Witaj,
Jest wiele typów diet. Tak jak wspomniałaś łączenie białka i tłuszczy i jedzenie osobno węglowodanów jest jedną z nich. (Jeśli się nie mylę jest to teoria Bena Pakulskiego). Jednak ważną teorią która po części obala tą teorie jest to, że organizm potrzebuje każdego z makroskładników w danym momencie, jego brak może zmniejszyć lub zahamować dane czynności organizmu. Tyje się nie od łączenie posiłków tylko od nie zdrowego odżywiania oraz zbyt dużej podaży kalorii. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 24 listopada 2014 11:44
Witam Aneto
Tycie zależy przede wszystkim od bilansu wydatku energetycznego i przychodu kalorycznego, także takimi rzeczami o których pisałaś aż tak bardzo bym się nie przejmował. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 24 listopada 2014 23:49
Polecam, aby większość posiłków z diety była pełnowartościowa, czyli zawierała mniej więcej stałą ilość węglowodanów, białek i tłuszczy w posiłkach, to powoduje przede wszystkim utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwii. Twoja teoria jest nieprawdą, ponieważ jest wiele rodzajów enzymów trawiennych i jeden może trawić białka, inny tłuszcze, a jeszcze inny węglowodany - procesy te mogą trwać w jednym czasie.
dodał odpowiedź 25 listopada 2014 11:52
Siemanko,
Najważniejsze jest to żeby każdy posiłek był pełnowartościowy. Czyli w każdym posiłku taka sama ilość węgli, białek i tłuszczu. Pozdrawiam :)